Ratele la creditele în lei vor fi legate de un nou indice calculat pe baza tranzacţiilor interbancare. Taxa bancară, decuplată de ROBOR

Autor: Claudia Medrega 28.03.2019

Taxa bancară a fost decuplată de ROBOR, dar Mi­nis­terul Finanţelor nu a renunţat în cele din urmă la schim­barea formulei de calcul a indicelui la care sunt legate cre­ditele în lei (în prezent ROBOR), prin introducerea unui nou indice de referinţă ce ar urma să fie calculat pe baza tran­zacţiilor interbancare efective, nu în funcţie de cotaţii. Modificarea legislativă intră în vigoare din 2 mai 2019.

Legarea dobânzilor la credite de ROBOR, EURIBOR sau LIBOR a fost operată începând cu anul 2010 prin vestita OUG 50/2010. Iar acum Ministerul Finanţelor a decis să modifice această ordonanţă.

Astfel, pentru creditele acordate în monedă naţiona­lă, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă cal­culat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anu­mi­tă perioadă, la care creditorul poate să adauge o anu­mi­tă marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior.

Iniţial, Ministerul Finanţelor dorea ca noul indice pentru creditele în lei să fie folosit automat şi în cazul creditelor în derulate, nu doar pentru cele noi. Însă, conform modificărilor, creditele vechi vor putea fi legate de noul indice în urma unor operaţiuni de refinanţare.