Andreea Mitiriţă, partener, PwC România: Eliminarea unor titulari din lista celor care trebuie să plătească contribuţia de 2% la ANRE este ajutor de stat şi nu cred că poate fi aprobată de Comisia Europeană

Autor: Alex Ciutacu 28.03.2019

Documentul care propune modificarea OUG 114 prevede eliminarea titularilor pe bază de cărbune şi cognerare din lista celor care ar trebui să plătească o contribuţie de 2% din cifra de afaceri către ANRE, însă acesta este considerat ajutor de stat şi trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene – dar nu are neapărat fundamentele necesare, explică Andreea Mitirţă, partener, Departamentul de taxe şi consultanţă juridică din PwC România.

„Documentul vine cu eliminarea titularilor pe bază de cărbune şi cogenerare din lista celor care ar trebui să plătească contribuţia de 2%, menţionându-se că va da alt ordin ANRE. Indiferent de motivaţie este o discriminare, iar această diferenţiere este ajutor de stat şi necesită aprobarea Comisiei Europene. Simpla motivaţie că sunt în faţa unei insolvenţe nu este suficientă pentru a fi aprobat. Nu poate fi considerat un motiv întemeiat pentru aprobarea unui ajutor de stat”, spune Andreea Mitiriţă.

Astfel, măsura care ar putea favoriza Complexului Energetic Oltenia, ar putea să nu primească aprobarea Comisiei Europene.

Un alt element de modifică data de la care intră în vigoare plafonarea până în primăvara anului 2022 a preţului de vânzare al gazelor naturale din producţia internă de la producători la furnizori la 68 lei/MWh pentru consumatorii casnici.