Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au lansat miercuri la Bucureşti un nou mecanism de finanţare mixtă pentru transporturi

Autor: Alina Botezatu 28.03.2019

Comisia Europeană (CE) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat, miercuri, la Bucureşti, un nou mecanism de finanţare mixtă pentru transporturi din cadrul MIE, un instrument financiar pentru a susţine proiectele ce ţin de sustenabilitatea şi eficienţa sectorului transporturilor din Europa.

Având un buget iniţial de 200 de milioane de euro şi fiind finanţat de Uniunea Europeană (UE), acest mecanism va susţine investiţiile pentru sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) şi pentru infrastructuri destinate combustibililor alternativi, mobilizând fonduri din partea BEI, a băncilor de promovare din fiecare stat membru şi din sectorul privat.

Iniţiativa corespunde cu obiectivele cheie în ceea priveşte nevoia de a decarboniza şi a digitaliza sectorul transporturilor din Europa, cât şi cu dorinţa de a asigura o mobilitate inteligentă, sustenabilă, incluziva, sigură şi securizată.

„Pe agenda noastră de proiecte figurează dorinţa de a crea un sistem de transporturi simplu şi digital. Azi investim 200 de milioane pentru dezvoltarea combustibililor alternativi, cât şi pentru a grăbi implementarea ERTMS, care este un element esenţial pentru a reuşi să digitalizăm sectorul feroviar”, a afirmat comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

În plus, pentru a sprijini introducerea unor proiecte solide, CE înfiinţează un „mecanism” care va permite solicitarea, periodică, de ajutoare financiare până în martie 2021.

„Dorim să ne continuăm colaborarea cu Comisia Europeană pe care o considerăm un partener potenţial pentru implementarea mecanismului. Pe măsură ce înaintăm către următoarea perioada de programare financiară, considerăm că este o iniţiative-pilot extraordinară pentru ca succesul ideii de finanţare mixtă să se dezvolte, pentru a completa instrumentele de finanţare a Mecanismului pentru interconectarea Europei şi a Fondului european pentru investiţii strategice, cât şi pentru a debloca investiţii viitoare în domenii ca infrastructura, ERTMS şi combustibilii alternativi”, a declarat Vazil Hudak, vicepreşedintele BEI responsabil cu sectorul transporturilor.

Îmbinarea subvenţiilor europene cu finanţarea din partea băncilor private şi cu sectorul privat („finanţare mixtă”) permite mobilizarea resurselor pentru a susţine obiectivele cheie ale politicilor europene.

Astfel, s-a stabilit o cooperare clară cu BEI, care doreşte să devină un partener cheie pentru implementarea mecanismului de finanţare mixtă pentru transporturi din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE). Câteva bănci naţionale de promovare şi-au manifestat deja interesul de a se implica.

Mecanismului de finanţare mixtă pentru transporturi din cadrul MIE va fi un model pentru următoare perioadă financiară.