Proiect de ordonanţă privind înlocuirea ROBOR. Cinci milioane de oameni îşi pot recalcula ratele la bănci

Autor: Claudia Medrega 29.03.2019

♦ În 2018, băncile au acordat populaţiei credite noi în lei în valoare de 34,8 mld. lei ♦ Firmele au luat credite noi în lei de 27 mld. lei



Creditele noi în lei cu dobândă va­riabilă ar urma să fie legate în­cepând cu luna mai de o nouă re­fe­rinţă, care va înlocui ROBOR, noul indice urmând să fie calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor in­ter­ban­care pentru o anumită perioadă, la care băn­cile vor putea să adauge o anumită marjă fixă.

Concret, noul indice de referinţă pentru noi­le credite care vor fi acordate în lei cu do­bân­dă va­riabilă se va calcula ca medie pon­de­rată a rate­lor de dobândă cu volumele tran­zac­ţiilor de pe pia­ţa interbancară. Iar ulterior, in­dicele de refe­rinţă se calculează la finalul fie­cărui trimestru ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru tri­mestrul anterior, conform proiectului de ordonanţă care modifică OUG 114/2018 care include taxa bancară, care poate fi discutată astăzi în şedinţă de guvern.

Deocamdată, nu există studii de impact publice ale Ministerului Finanţelor pe acest sce­nariu de calcul pentru noul indice de refe­rin­ţă, care să evalueze impactul pe o perioadă mai mare de timp din trecut, comparativ cu evoluţia ROBOR pe aceeaşi perioadă, iar evoluţia indicelui din trecut poate să difere de evo­luţia din perioada următoare. În plus, băn­cile pot să adauge la dobânda aferentă tran­zacţiilor interbancare ce marje fixe vor astfel că românii ar putea să plătească dobânzi la creditele în lei mai mari sau mai mici decât până acum.