Avertisment grav de la senatorul Florin Cîţu: PSD+ALDE au premeditat explozia preţurilor în economie. Leul urmează să se deprecieze

Autor: Alina Botezatu 30.03.2019

Senatorul PNL Florin Cîţu a susţinut, sâmbătă, pe Facebook, că inflaţia a fost premeditată de Coaliţia PSD - ALDE, astfel încât PIB-ul nominal să fie mai mare, ceea ce acoperă deficitul bugetar şi arată o creştere economică mai ridicată. Astfel, el estimează că leul trebuie să se deprecieze.

„Inflaţia a fost premeditată de Dragnea! Toate analizele şi comparaţiile internaţionale făcute de PSD+ALDE folosesc PIB nominal. Adică produsele şi serviciile la preţurile de azi. Lumea civilizată şi transparenţă se uită la PIB real, fără influenţa creşterii preţurilor. Asta este ce contează până la urmă. Ne interesează cum creşte economia reală. În ceea ce priveşte PIB-ul, potenţialul de măsluirea a cifrelor este enorm. Pentru a calcula PIB nominal nu folosim preţurile din economie pe care le măsoară cineva. NU. Deflatorul, dinamică preţurilor din economie, care este ESTIMAT. Acum sigur înţelegeţi”, a scris, sâmbătă dimineaţa, Florin Cîţu, pe Facebook.

Senatorul PNL a ataşat un grafic care prezintă evoluţia, în paralel, din 1996 până în 2018, a PIB-ului nominal, care include deflatorul estimat, şi cea a PIB-ului real.

„Sunt sigur că vedeţi cum, în dictatura PSD+ALDE, PIB nominal începe să crească mai rapid, dar PIB real nu. Bineînţeles că PIB nominal este influenţat de deflator care, în aceste zile, este exact cât vor Dragnea şi Vâlcov (Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă - n.red.) să fie. Este clar pentru toată lumea acum că PSD+ALDE au premeditat explozia preţurilor în economie. Sunt mai multe motive, o să mai vorbim, dar unul dintre ele este acesta - umflarea PIB-ului, că să dea bine pe hârtie”, a mai susţinut Cîţu.

Senatorul liberal, care a fost bancher, a comparat deflatorul din Grecia, de 0,5%, şi cel din Portugalia, de 1,4%, cu acela de 6% din România.

„Acolo nu se măsluiesc datele. În România, la începutul anului, deflatorul era 2%, iar la sfârşitul anului a sărit la 6%. Dacă rămânea la 2%, PIB-ul nominal nu creştea încât să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB (un alt motiv)”, a explicat Cîţu.

Într-o postare anterioare, senatorul a prezentat un grafic conform căruia România are un PIB real, cel obţinut prin eliminarea inflaţiei, mai mic decât Grecia şi Portugalia, în ciuda faptului că PIB-ul nominal arată că România a depăşit cele două ţări: 191 de miliarde de euro pentru Grecia, 183 de miliarde de euro pentru Portugalia şi 149 de miliarde de euro pentru România.

„De aceea nu vor aceşti oameni să mă lase să verific cum au făcut estimările, cum au înregistrat execuţia bugetară şi cum au făcut rectificările. Toţi ştiu că au falsificat datele în aşa fel încât să dea bine în poză şi atât”, a mai scris Cîţu.

Senatorul PNL a mai susţinut că leul trebuia să se deprecieze şi să elimine diferenţa de inflaţie, dar nu s-a depreciat.

„Ideea este că această deprecierea trebuie să aibă loc pentru a închide diferenţa dintre deflatorul din România şi cel din UE. Leul urmează să se deprecieze…mult şi repede. Deprecierea poate fi evitată pe termen mediu doar de recesiune şi scăderea rapidă preţurilor”, a concluzionat Cîţu.