Mai are România nevoie de economie de piaţă?

Autor: Iulian Anghel 01.04.2019

Peste 50 de oameni de afaceri de top s-au întâlnit la finalul trecute la sediul fundaţiei New Europe College ca să răspundă unei întrebări ce, la prima vedere, pare şocantă: Mai are nevoie România de economie de piaţă?

Dar întrebarea este serioasă şi obligatorie. Pentru că modelul economic de azi al României pare epuizat. În plus, statul pare că-şi depăşeşte menirea lui de a fi arbitru şi intră din ce în ce mai mult în joc.

La finalul săptămânii trecute, AOAR împreună cu New Europe College şi ZF au iniţiat o platformă de discuţii despre consecinţele schimbării modelului economic de dezvoltare al României.

Răspunsul la câteva întrebări ar fi esenţial, crede Florin Pogonaru, preşedintele AOAR. În primul rând, dacă modelul economic bazat pe forţa de muncă ieftină mai este sau nu valabil. Apoi: de ce creşterea economică nu se traduce în creştere a nivelului de trai şi reducerea decalajelor de dezvoltare regională. În plus: de ce companiile româneşti nu s-au putut dezvolta la nivel comparabil cu cele cu capital naţional din alte ţări din Est? Şi unde este statul în această poveste?