Opinie Alex Milcev, Partener EY România: Modificări semnificative aduse Ordonanţei de Urgenţă 114/2018

Autor: Alex Milcev, Liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică, EY România 01.04.2019

Finalul anului 2018 a venit cu o serie de schimbări legislative majore pentru unele dintre cele mai importante domenii de activitate, printre care sectorul bancar, energetic, al telecomunicaţiilor, al construcţiilor, dar şi al fondurilor de pensii administrate privat. Este vorba despre deja bine-cunoscuta Ordonanţă de Urgenţă 114/2018, care a introdus, printre altele, noua taxă anunţată iniţial drept “taxa pe lăcomie”.

În urma avertizărilor nenumărate ale mediului de afaceri privind impactul negativ major al măsurilor prevăzute de aceasta, Guvernul a reconsiderat prevederile incluse şi a adus în dezbatere un proiect de modificare a acestei Ordonanţe de Urgenţă, care vine să răspundă unora dintre îngrijorările exprimate de către mediul de afaceri. Noua Ordonanţă de Urgenţă a fost aprobată în şedinţa de Guvern de vineri, 29 martie 2019, şi publicată în Monitorul Oficial şi aduce, printre altele, următoarele modificări Ordonanţei de Urgenţă 114/2018.

Cele mai radicale schimbări se referă la taxa pe activele financiare ale instituţiilor de credit, care a fost regândită aproape complet, fiind modificate următoarele:

Astfel, în noua variantă, taxa este redusă semnificativ, având un impact mai puţin dramatic asupra sistemului bancar şi, prin consecinţă, asupra costului finanţărilor în piaţă faţă de cât se anticipase iniţial.

În ceea ce priveşte sectorul energetic, se vor aplica următoarele în urma adoptării noii OUG:

În cazul fondurilor de pensii administrate privat, s-a suspendat până la data de 31 mai 2019 aplicabilitatea prevederii privind capitalul social minim, care va trebui constituit până la data de 31 decembrie 2019. Pe perioada suspendării prevederii, capitalul social minim necesar este de 4 milioane euro.

În ceea ce priveşte sectorul telecomunicaţiilor, penalitatea de 0,1%/zi de întârziere din cifra de afaceri din anul precedent se va percepe doar în cazul utilizării de frecvenţe radio fără licenţă, nu şi pentru utilizarea acestora după expirarea perioadei de valabilitate (după cum se prevedea în OUG iniţială). De asemenea, aplicarea amenzii de până la 10% din cifra de afaceri aplicabilă furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice care încheie contracte de instalare, întreţinere, înlocuire a reţelelor de comunicaţii electronice sau efectuează lucrări de acces pe proprietăţi, fără existenţa dreptului de acces sau în lipsa autorizaţiei de construire, a fost suspendată până la data de 1 septembrie 2019.

Pe de altă parte însă, nu au fost aduse modificări asupra prevederilor legate de domeniul construcţiilor introduse de OUG 114/2018, deşi mediul de afaceri a subliniat că aplicarea facilităţilor privind impozitul pe venit şi contribuţiilor sociale doar companiilor ce realizează cel puţin 80% din cifra de afaceri din aceste activităţi este limitativă.

Modificările aduse vin ca răspuns la avertizările şi solicitările de consultare din partea mediului de afaceri şi prevederile modificate duc astfel la un impact negativ mai redus pentru domeniile afectate.

Alex Milcev, Partener EY, Liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică