Cealaltă latură a migraţiei. 100.000 de români din străinătate se întorc, anual, acasă: „Migraţia de revenire contribuie la creşterea nivelului calităţii forţei de muncă, în condiţiile unei crize acute de personal în România.“

Autor: Adelina Mihai 02.04.2019

„Migraţia de revenire contribuie la creşterea nivelului calităţii forţei de muncă, în condiţiile unei crize acute de personal în România.“



România a înregistrat peste 177.000 de imi­granţi în 2017, iar mai mult de 95.000 dintre aceştia au fost români care s-au întors acasă, tem­porar sau definitiv, arată datele Institutului Na­ţional de Statistică şi ale Eurostat. Fenomenul imi­gra­ţiei este prezent de mai bine de un de­ceniu şi a atins valori deloc de neglijat, spun specialiştii.

„Fenomenul imigraţiei a fost timid în anii ’90 şi ca atare puţin remarcat în sta­tistici şi în cercetarea migraţiei ro­mâneşti, care s-a concentrat cu pre­că­dere pe emigraţie. Apoi, imigraţia a cres­cut în anii 2000, odată cu creşterea ex­ponenţială a emigraţiei. După anul 2008, INS raportează atât imigraţia per­ma­nentă (cu domiciliu), cât şi cea tem­po­rară (după reşedinţa obişnuită). Aceasta din urmă este raportată şi de Eu­rostat şi are valori mult mai mari decât cea per­ma­nentă. Întrebarea este cine sunt aceşti imi­granţi. În majoritate sunt persoane năs­cute în România: în perioada 2008-2017 au revenit în Ro­mânia în medie câte circa 100.000 de ro­mâni pe an, res­pec­tiv imigranţi cu ţara de origine Ro­mâ­nia“, a explicat pro­fesorul Monica Ro­man de la Departa­mentul de Sta­tis­tică şi Econometrie din cadrul Aca­de­miei de Studii Economice din Bucureşti.