Marile corporaţii sunt pline de active umflate şi profituri false: După aproape doi ani, apar primele date privind frauda de 6,5 mld. euro de la Steinhoff, retailerul care deţine Kika şi Pepco în România

Autor: Ştefan Stan 07.04.2019

Executivii din cadrul gigantului Steinhoff ar fi folosit 6,5 miliarde de euro în tranzacţii false pentru a creşte valoarea companiei înainte de colapsul grupului de retail din 2017, potrivit unor anchete care dezvăluie una dintre cele mai mari fraude coprorate din ultimii ani, scrie Financial Times. 

Un fost executiv de top din compania sud-africană, care deţine firmele Poundland în Marea Britanie şi Mattress din SUA, ar fi condus campania de falsificare a activelor, care ar fi ”rezultat în creşterea substanţială a profiturilor şi a valorii activelor grupului”, potrivit unei anchete PwC. 

Investigaţia PwC a durat 14 luni, şi a fost pornită după descoperirea unei ”găuri negre” contabile care a şters 15 miliarde de dolari din capitalizarea Steinhoff în 2017. Markus Jooste, fostul CEO al grupului, a demisionat imediat după debutul scandalului. Investitorii sud-africani au pierdut miliarde după ce valoarea de piaţă a retailerului a fost măturată în scandal. 

Schema ar fi implicat crearea unui venit fictiv, distribuit de-a lungul operaţiunilor subperformante ale grupului. Venitul suplimentar fictiv ar fi totalizat 6,5 miliarde de dolari, prin tranzacţii cu diferite companii terţe, datând încă din 2009. Potrivit noilor descoperiri, tranzacţiile erau susţinute de documente legale care, în multe cazuri, au fost create ulterior şi datate cu o dată anterioară.

Compania, ale cărei origini sunt în Germania anilor 1960, s-a listat pe bursa de la Johannesburg în 1998, moment în care s-a şi mutat în Africa de Sud, dar din 2015 acţiunile companiei sunt tranzacţionate în principal pe piaţa de capital de la Frankfurt.

Steinoff ajunsese să opereze în 30 ţări, inclusiv România (prin Kika şi Pepco) şi să ofere peste 90.000 locuri de muncă.