Bursa de la Bucureşti, la jumătatea clasamentului celor mai performante pieţe de capital din Uniunea Europeană în T1 2019

Autor: Liviu Popescu 03.04.2019

Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agenţiile de evaluare financiară, s-a poziţionat în primul tri­mestru din 2019 la jumătatea clasamentului celor mai performante pieţe de capital din Uniunea Europeană, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg.

Astfel, cu un avans de 9% al indicelui BET, bursa românească ocupă locul 14 în rândul evoluţiei celor 28 de indici principali ai burselor din UE. Spre comparaţie, grecii sunt campionii primelor trei luni din 2019 cu un randament de 17,6%, în timp ce la polul opus se poziţionează bursa de la Cipru cu o pierdere de 5%.

Doar două pieţe de capital din UE au fost pe minus în primul trimestru din acest an, respectiv Cipru şi Bulgaria, ceea ce arată că în mare parte investitorii de la bursă au avut un prim trimestru profitabil, mai ales în contextul în care indicele Stoxx600 a înregistrat cel mai bun T1 din 2011 încoace, cu un avans de 12%.