Ce va produce Ford la Craiova: Americanii au prezentat oficial SUV-ul Puma, primul automobil hibrid ce va fi realizat în România

Autor: Bogdan Alecu 03.04.2019

Ford Puma va fi cel de-al doilea automobil pe care americanii îl vor produce la Craiova începând cu sfârşitul acestui an alături de EcoSport. Eficienţa şi performanţele noului Ford Puma vor fi optimizate cu ajutorul avansatei tehnologii Ford EcoBoost Hybrid de 48 de volţi, astfel încât motorul EcoBoost de 1,0 litri va ajunge să dezvolte 155 CP datorită sistemului hibrid ce permite montarea unei turbine mai mari şi eliminarea turbo-lagului prin sistemul electric.

Puma va intra în vânzare la finalul acestui an şi va fi produs în condiţii excepţionale de calitate şi profesionalism la uzina Ford din Craiova în urma unei investiţii începute în anul 2008 şi care astăzi totalizează aproape 1.5 miliarde de euro.

“Construcţia inovatoare şi designul seducător ale noului Puma ne fac să credem că noul model va rezona cu toţi clienţii modelelor compacte din Europa. Dacă vrei o maşină care atrage privirile vineri seară, dar care poate transporta fără probleme pachetele plate cu mobilă sâmbătă după-amiază, ai găsit-o”, spune Stuart Rowley, preşedinte Ford Europa. “Am făcut tot posibilul pentru a le oferi clienţilor flexibilitatea pe care o doresc şi un design progresist şi sugestiv care să le ofere cea mai frumoasă maşină pe care au condus-o vreodată”.

Prima imagine a lui Ford Puma relevă elemente importante de design, implicit blocurile optice distinctive şi liniile atletice, seducătoare şi aerodinamice. Alături de proporţiile de crossover compact care permit o gardă la sol ridicată, acestea determină o experienţă plină de încredere la volan şi un portbagaj care oferă o capacitate de top în segment: 456 de litri.

Dezvoltat pentru a se ridica la nivelul cerinţelor şi de a depăşi aşteptările celor care îşi doresc un spaţiu flexibil pentru bagaje, soluţia inovatoare de depozitare a fost concepută în urma discuţiilor cu clienţii şi oferă un portbagaj versatil capabil să găzduiască două genţi de golf aşezate în poziţie verticală.

Tehnologia Ford EcoBoost Hybrid va optimiza eficienţa lui Puma la nivelul consumului de combustibil* şi va permite un răspuns incisiv şi performanţe ridicate, cu un vârf de putere de 155 CP. Un starter/generator integrat antrenat prin curea (BISG) înlocuieşte clasicul alternator, permiţând recuperarea şi stocarea energiei care de obicei se pierde în timpul frânării şi rulării libere (coasting). Astfel, sistemul încarcă un pachet de baterii Litiu-Ion de 48 de volţi răcit cu aer.

BISG se comportă şi ca un motor electric, completându-se impecabil cu motorul 1.0 EcoBoost cu trei cilindri şi utilizând energia înmagazinată în baterii pentru a schimba sursa cuplului (fenomen care reduce sarcinile asupra motorului pe benzină pentru a maximiza economia de carburant) şi pentru a suplimenta cuplul (ceea ce creşte cuplul maxim dezvoltat de sistemul de propulsie, optimizând performanţele).

Puma se alătură unei game în expansiune de SUV-uri şi crossovere Ford la nivel european, aceasta incluzând Fiesta Active, Focus Active, EcoSport, Kuga, Edge şi noul Explorer Plug-in Hybrid, ultimul dezvăluit în premieră ieri în cadrul evenimentului “Go Further”.

SUV-urile reprezintă acum mai mult de 20% din vehiculele comercializate de Ford în Europa. Vânzările de SUV-uri Ford au crescut în 2018 la nivel european cu peste 19 procente.