Studiu: Microîntreprinderile generează doar 10% din volumul naţional de afaceri, însă asigură 23% din locurile de muncă

Autor: Roxana Rosu 03.04.2019

Sectorul românesc de IMM-uri include circa 511.800 de micro-companii active care au realizat în 2017 o cifră de afaceri agregată de 139 miliarde lei, respectiv 10% din volumul de afaceri generat de toate companiile din economie, angajând în total 1,1 milioane persoane, arată un studiu realizat de Instant Factoring.

Pentru 2019, analiştii estimează continuarea tendinţei de creştere, cu circa 4%, la 145 miliarde lei.

„Microîntreprinderile rămân cel mai dinamic sector din economie şi sunt cel mai rapid adaptabile şi totodată vulnerabile evoluţiei economice şi acoperirii diverselor nişe de piaţă. Impactul lor la nivel de economie rămâne din păcate încă redus, cu o pondere de doar 10% din cifra de afaceri agregată a companiilor româneşti, în special datorită inaccesibilităţii resurselor financiare care să le permită să facă saltul de la nivel embrionic la o clasă superioară de dezvoltare”, a declarat Cristian Ionescu, CEO şi Preşedinte Instant Factoring. 

In acelaşi timp, IMM-urile, firme cu afaceri de maxim 500.000 lei, au obţinut în 2017 un profit consolidat de 28 miliarde lei (20% din cifra de afaceri realizată şi o medie de 54.708 lei per companie). 

Microîntreprinderile sunt un segment de piaţă care a crescut constant în ultimii ani, cifra de afaceri avansând cu 5,2% faţă de 2016 şi cu 23,8% faţă de 2013. Aceste firme au o pondere de 10% în volumul de afaceri generat de toate companiile din economie. 

” România se adaptează, chiar dacă mai greu, tendinţelor globale de dezvoltare a ecosistemelor de sprijinire a start-up-urilor şi companiilor la început de drum cu soluţii de finanţare, acceleratoare de afaceri, mentorat pentru antreprenori, ateliere şi training-uri specializate, comunităţi specifice de sprijin. Pentru ca o economie să aibă viitor, este nevoie să investim în micile companii şi să le dăm o şansă să se dezvolte”, a adăugat Cristian Ionescu.