Instanţa supremă ridică măsura controlului judiciar în cazul Laurei Codruţa Kovesi

Autor: Firuta Flutur 03.04.2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seară, admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

Anunţul a fost făcut de fostul procuror-şef DNA, care s-a întors, miercuri seară, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

"Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestaţie toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie şi ceea ce s-a făcut în dosar, o să vedem motivarea. (...) Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la instanţa supremă.

Decizia judecătorilor este definitivă.

Laura Codruţa Kovesi a fost pusă, săptămâna trecută, sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul privind mita pe care i-ar fi cerut-o lui Sebastian Ghiţă pentru repatrierea, din Indonezia, a fostului director FNI, Nicolae Popa, condamnat în lipsă la închisoare.

Prin măsura controlului judiciar, Kovesi trebuia să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori era chemată, să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz, să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori şi să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.