Conflict de muncă la ALRO Slatina: Au crescut salariile cu jumătate de pâine şi 250 de grame de cartofi

Autor: Carmen Dumitrescu Rusan 04.04.2019

Două dintre sindicatele de la ALRO SA Slatina au declanşat conflictul de muncă, susţinând că angajaţii au primit o majorare salarială de 7 lei pe zi, adică „o jumătate de pâine, 250 de grame de cartofi şi trei fire de ceapă verde”. 

Conducerea companiei nu a comentat până acum conflictul. Două dintre sindicatele din cadrul ALRO SA Slatina, Sindicatul Liber „Aluministul” şi Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, au declanşat conflictul de muncă, nemulţumiţi de creşterile salariale acordate angajaţilor. Sindicaliştii spun că acţionarii au primit dividende la nouă luni în valoare de 70 de milioane de dolari, în timp ce pentru angajaţi compania a ales să acorde creşteri salariale în valoare de 7 lei pe zi pentru fiecare salariat. Liderii de sindicat spun că 7 lei pe zi înseamnă o jumătate de pâine, 250 de grame de cartofi şi trei fire de ceapă verde.

Sindicaliştii au precizat că au înregistrat marţi la ITM Olt declanşarea conflictului de muncă cu administraţia companiei şi că joi vor organiza miting de amploare începând cu ora 15.30. Dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere, liderii de sindicat au spus că vor merge mai departe şi vor declanşa greva generală. Liderii celor două sindicate, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Liber „Aluministul” din cadrul ALRO SA Slatina, spun că au declanşat conflictul de muncă cu administraţia companiei după ce au dus mai multe negocieri prin care au cerut creşterea salariilor angajaţilor cu 800 de lei brut şi au primit doar 7 lei pe zi. „Am avut mai multe negocieri prin care am cerut o creştere de 800 de lei brut pe lună pentru fiecare angajat, asta însemnând net cam 450 de lei. Nu este mult dacă ne uităm că acţionarii au luat 70 milioane de dolari la 9 luni.

Suntem singura entitate juridică din România care a plătit dividendele. Cerem nişte drepturi şi pentru salariaţi", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber „Aluministul”. Acesta a adăugat că angajaţii de la ALRO Slatina au salarii nete cuprinse între 1.300 de lei şi 3.100 de lei, subliniind că aceştia lucrează în condiţii deosebit de grele şi cei care ajung la pensie se mai bucură doar câţiva ani de viaţă. „Salariul unui angajat la ALRO Slatina porneşte de la 1.300 de lei pe lună şi ajunge la 3.100 de lei la cei care lucrează la electroliză. Cu aceşti bani ei nu îşi mai pot permite nici măcar să mai încălzească casele şi să îşi achite taxele şi impozitele locale care cresc mereu. De luna viitoare va creşte iar preţul gazului, ce vor face aceşti oameni cu încă 7 lei pe zi pe care îi dă acum administraţia companiei? De 7 lei la preţurile care sunt acum pot cumpăra pe zi o jumătate de pâine, 250 de grame de cartofi şi trei fire de ceapă verde. Şi vă mai spun ceva. Nu sunt angajaţi care să se bucure apoi de pensie. 

Este vorba de metalurgie neferoasă şi se lucrează în condiţii deosebit de grele, iar cei care ies la pensie mai trăiesc 3 ani sau maxim 5 ani", a spus Constantin Popescu. În ce priveşte mitingul de joi, sursa citată a afirmat că nu ştie dacă va fi afectată producţia. „Noi nu facem un miting pentru a închide o întreprindere, ci facem un miting în care să ne spunem nemulţumirile. Să afle o ţară întreagă că o companie care produce milioane de dolari mai dă angajaţilor la salariu 7 lei pe zi ", a mai declarat preşedintele Sindicatului Liber „Aluministul”. Liderii de sindicat au spus că în prezent la ALRO Slatina sunt 2.500 de angajaţi. Conducerea companiei nu a comentat până acum conflictul. Alro, singurul producător de aluminiu primar şi de aliaje din aluminiu din România, a intrat în indicele BET, principalul indice de la BVB ajungând la 16 companii pentru prima dată în istoria de peste două decenii a acestuia. Acţiunile ALR înregistrează de la începutul anului minus 25,3%, pe fondul unui rulaj în valoare de 10 mil. lei. Alro este o subsidiară a grupul rus Vimetco, companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală.