Urmează conferinţa ZF „Sportul, calea spre o viaţă mai bună“. Românii, codaşi în UE la sport: doar 4,9% din români fac mişcare într-un centru de fitness, iar 63% nu practică niciun sport. „Văd tot mai multe cazuri de copii obezi, pentru că aceştia mănâncă nesănătos şi nu fac mişcare."

Autor: Mirabela Tiron 04.04.2019

Românii sunt codaşii Europei la sport, doar 4,9% din români fac mişcare (aerobic) într-un centru de fitness, faţă de 44% media Uniunii Europene.

Spre comparaţie, 74% din finlandezi fac mişcare constant, aceştia ocupând locul întâi în top, urmaţi de danezi (73%) şi austrieci (72%), arată datele de la Eurostat. O altă statistică arată că circa 63% din români nu practică niciun sport şi nu fac nici mişcare fizică în centre dedicate sau alt tip de mişcare.

Înregistraţi-vă aici la conferinţa ZF ”Sportul” din 9 aprilie 

ZF organizează pe 9 aprilie conferinţa „Sportul, calea spre o viaţă mai bună“, unde va dezbate teme legate de pespectivele de dezvoltare a cen­trelor sportive, valoarea pieţei de centre sportive şi de fitness, dar şi impactul pe care îl are sportul în creşterea productivităţii şi motivaţiei angajaţilor.

Educaţia privind mişcarea lipseşte şi din rândul copiilor şi adolescenţilor, România fiind pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Altfel spus, trei din zece copii şi adolescenţi sunt supraponderali, iar 8% sunt obezi. Numărul celor fac mişcare sau practică un sport este relevant pentru starea de sănătatea a unei naţiuni.

„Văd tot mai  multe cazuri de copii obezi, pentru că aceştia mănâncă nesănătos şi nu fac mişcare, nu practică niciun sport în afara orelor de sport din şcoală. Celulele grase se adună de la vârste fragede, obiceiurile deprinse de mic copil se păstrează şi când vor fi adulţi. Sportul joacă un rol important încă din copilărie pentru sănătatea unei persoane“, spune Ana Culcer, medic pediatru şi doctor în ştiinţe medicale.

Şi datele din eurobarometrul „Sport şi activitate fizică“ realizat sub egida Comisiei Europene şi dat publicităţii anul trecut arată că şase din zece români nu au practicat niciodată un sport. Circa 63% din români nu practică niciun fel de sport şi nici nu fac mişcare fizică, comparativ cu ţările nordice, unde doar sub 20% din respondenţi au susţinut că nu practică niciun sport. În Finlanda doar 13% nu practică niciun sport, în Suedia doar 15%, iar în Danemarca 20%, arată datele din raportul privind sportul şi activitatea fizică.

Cei mai mulţi din cei care practică un sport iau în calcul îmbunătăţirea condiţiei fizice şi a stării de sănătate, pe lângă relaxare, potrivit eurobaro­metrului „Sănătate şi activitate fizică“.

Pentru menţinerea sănătăţii, tot mai mulţi angajatori au început să ofere salariaţilor beneficii legate de accesul la săli de sport, pe lângă abonamentele medicale la clinici private.

„Am făcut convenţii cu sălile de sport pentru ca angajaţii noştri să beneficieze de reduceri la abonamente. Participăm la tot felul de activităţi sportive. Încercăm să încurajăm angajaţii să facă sport, să fie sănătoşi“, a spus Olga Savaniu, director de resurse umane al companiei Premium Aerotec din Braşov.

Alte multinaţionale au pus la dispoziţia angajaţilor o sală de fitness chiar la sediul companiei.

 „Ne dorim ca angajaţii noştri să aibă un echilibru între viaţa profesională şi cea personală şi îi incurajăm să adopte un stil de viaţă sănătos prin programele dedicate zonei de wellbeing.  Oferim acces la sală de fitness de la sediul Ubisoft, cu benzi de alergare, biciclete, cross trainere, aparate de forţă dedicate tuturor grupelor musculare şi accesorii de fitness. În plus, angajaţii pot opta pentru una dintre clasele de Kick Box, Aikido, TRX, Aerobic, Pilates şi Yoga sau pentru antrenamente alături de antrenorii din sală“, spune Grigoriada Stroe, HR & Operations Director la Ubisoft Eastern Europe. Ea mai precizează că în sezonul cald, Ubisoft pune la dispoziţie biciclete, care pot fi închiriate gratuit în pauza de prânz, seara, sau în weekend. De asemenea, cei care doresc se pot inscrie la diferite evenimente sportive ca maratoane, triatloane sau curse de ciclism.

În România, centrele de fitness reprezintă un business de 160 de milioane de lei pe piaţa locală, în creştere de zece ori faţă de  anul 2008. Mai mult, numărul firmelor ce activează în acest sector a crescut de la 277 de companii  în 2008 la puţin peste 1.100 de firme în 2017, arată de la Registrul Comerţului.

Marţi, 9 aprilie, ZF organizează la Stejarii conferinţa „Sportul, calea spre o viaţă mai bună“.