„Scheletele“ din scandalul Euribor încă ies la suprafaţă: încă un fost bancher al Barclays a fost condamnat pentru manipulare

Autor: Alex Ciutacu 04.04.2019

Încă un fost bancher de la gigantul britanic Barclays a fost condamnat pentru că a conspirat pentru manipularea indicatorului de referinţă Euribor, ajungându-se astfel la nouă vinovaţi condamnaţi în şase procese până acum, potrivit Reuters.

Un juriu format din nouă bărbaţi şi trei femei a stabilit că Colin Bermingham, un bancher veteran de 62 de ani, este vinovat după un proces de două luni iniţiat de Biroul pentru Fraude din Marea Britanie. Bermingham este unul dintre cei trei foşti bancheri ai Barclays care şi-au primit verdictul în acest caz. Coacuzatul Carlo Palombo, fostul trader de derivate al băncii, a fost condamnat în timp ce Sisse Bohart, o daneză de 41 de ani, a fost achitată.

Unsprezece bănci şi brokeri puternici au primit amenzi de 9 mld. dolari în urma investigaţiei globale cu privire la manipularea indicilor de referinţă. Barclays a plătit penalizări de 453 mil. dolari în 2012. Acuzaţii au negat că ar fi consiprat premeditat pentru a manipula Euriborul în perioada 2005-2009 - indicele de referinţă pentru tranzacţiile interbancare în euro - un indicator care ajută la determinarea dobânzilor pentru contracte financiare şi împrumuturi de 150.000 mld. dolari la nivel global.