Camera Comunelor obligă Guvernul să ceară amânarea Brexit pentru a evita ieşirea fără acord

Autor: Mihai Draghici 04.04.2019

Camera Comunelor a aprobat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, o moţiune prin care obligă Guvernul Theresa May să ceară amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a evita producerea Brexit fără niciun acord.

Proiectul de lege, iniţiat de Yvette Cooper, din Partidul Laburist (centru-stânga, opoziţie), a fost aprobat la limită de Camera Comunelor, cu 313 voturi pentru şi 312 împotrivă, informează Sky News.

Moţiunea îi oferă premierului conservator Theresa May un nou mandat pentru a cere amânarea Brexit prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene.

Proiectul a fost adoptat rapid, în contextul în care premierul Theresa May a lansat negocieri cu Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, pentru identificarea unor soluţii comune în scopul depăşirii impasului Brexit.

La rândul său, Camera Lorzilor va trebui să aprobe acest text, iar o nouă amânare a Brexit poate fi decisă doar de Consiliul European. Uniunea Europeană a semnalat că va accepta amânarea Brexit după data de 12 aprilie doar dacă parlamentarii britanici vor aproba Acordul Brexit negociat de Guvernul de la Londra cu Bruxellesul. Liderii UE ar putea condiţiona acordarea unei noi amânări de angajamentul organizării unui nou referendum pe tema Acordului Brexit şi a apartenenţei Marii Britanii la Blocul comunitar.

Vince Cable, liderul Partidului Liberal-Democrat (centru-stânga, opoziţie), a salutat votul Camerei Comunelor, cerându-i premierului Theresa May să pregătească "legislaţia necesară unui referendum pe tema Acordului Brexit sau a rămânerii în UE".

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan iniţial al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a avertizat marţi că Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung "ostatic" în criza Brexit, somând Marea Britanie să propună o soluţie privind ieşirea ordonată din Uniunea Europeană până pe 10 aprilie. "Prioritatea noastră este buna funcţionare a Uniunii Europene şi a pieţei unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie", a declarat Emmanuel Macron în cursul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. "Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fără acord", a atras atenţia Macron.