Politica monetară din regiune: în timp ce Ungaria s-ar putea îndrepta către o „normalizare“, Polonia şi Cehia ţin dobânzile pe loc. „Pachetul fiscal anunţat prezintă un risc inflaţionist clar.“

Autor: Catalina Apostoiu 05.04.2019

În Ungaria, în condiţiile în care inflaţia de bază a accelerat la un maxim pe şase ani de 3,5% în februarie, iar inflaţia totală s-a situat cu un punct procentual peste ţinta pe termen mediu de 3%, banca centrală a Ungariei (MNB) este mai aproape decât oricând de începutul unui proces de normalizare a politicii monetare, scrie Budapest Business Journal.

Potrivit lui Peter Virovacz, analist ING Bank, dacă MNB vrea să acţioneze în linie cu angajamentul de a sta cu ochii pe inflaţie, aceasta ar trebui să înceapă un ciclu de înăsprire a politicii monetare. Acesta crede că banca va lansa procesul de normalizare în luna martie prin reducerea lichidităţilor în forint lansate pe piaţă şi creşterea BUBOR pe termen scurt.

Deşi majoritatea analiştilor chestionaţi de Reuters nu se aşteaptă ca banca centrală ungară să înceapă înăsprirea politicii monetare în acest an, ultimele comentarii ale strategilor ungari indică totuşi că banca urmăreşte inflaţia în reorientarea politicii monetare.

La sfârşitul lunii martie, consiliul monetar al MNB a decis majorarea dobânzii overnight cu 10 puncte bază la -0,05%, dar guvernatorul băncii, Gyorgy Matolcsy, a declarat ulterior că această majorare nu semnalează începutul unui nou ciclu al politicii monetare, MNB menţinându-şi o poziţie de prudenţă.

Polonia a menţinut costurile de finanţare neschimbate în condiţiile în care banca centrală a ţării încearcă să determine dacă planul de stimulente de 11 miliarde de dolari lansat de guvern va alimenta inflaţia, scrie Bloomberg.

Unii membri ai consiliului de politică monetară au adoptat o poziţie diferită de cea a guvernatorului Adam Glapinski, sugerând că noul plan ar putea genera necesitatea unor majorări de dobânzi chiar în acest an.

„Pachetul fiscal anunţat prezintă un risc inflaţionist clar“, arată Marcin Kujawski, economist la Nomura International.

La sfârşitul lunii trecute şi banca centrală a Cehiei (CNB) a menţinut dobânzile neschimbate, în timp ce o majorare a acestora în mai rămâne o posibilitate dacă datele se stabilizează, iar moneda locală rămâne la un nivel scăzut, potrivit Intellinews.

Guvernatorul CNB Jiri Rusnok a arătat că motivul pentru menţinerea dobânzilor la acelaşi nivel a avut legătură în principal cu evenimente externe, în special cu starea economiilor germană şi slovacă, şi cu nesiguranţa legată de Brexit.

Tomas Holub, membru al boardului CNB, se aşteaptă ca banca să majoreze dobânzile o dată sau de două ori în acest an, în timp ce alt membru al boardului, Vojtech Benda, anticipează că CNB va majora dobânzile chiar de trei ori din cauza deprecierii coroanei.