Peste 18.500 de fermieri vor subvenţii de la stat pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii: valoarea subvenţiei este de 3.000 de euro pentru 1.000 mp

Autor: Florentina Niţu 05.04.2019

Cu toate subvenţiile, importul de roşii a crescut de la 27 mil. euro la 37 mil. euro, pentru că fermierii nu au putut intra în marile lanţuri de magazine cu produsele şi nici nu au procesat materia primă, pentru a-i lungi durata de viaţă.



Peste 18.500 de fermieri au depus cereri pentru subvenţia de 3.000 de euro pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii, acordate de Ministerul Agriculturii, cu scopul impulsionării locale. Minis­terul de resort alocă sub­ven­ţiile prin Programul de sprijin pentru tomate se află la a treia ediţie, a cărui valoare totală este de 50 de milioane de euro. Banii ajung doar pentru 16.500 de fermieri, iar ministerul îi va selecta în funcţie de suprafaţa cultivată şi producţie.

Pentru a primi banii, fermierii trebuie să cultive roşii pe o suprafaţă de minimum 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice producţia de tomate de cel puţin două tone dovedită cu documente justificative, în extrasezon.