Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat la şase ani de închisoare într-un dosar de corupţie care implică un coleg de partid şi compania MOL din Ungaria

Autor: Teodora Marinescu 05.04.2019

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost arestat după ce Curtea Supremă din Croaţia i-a mărit pedeapsa, de la patru ani şi jumătate la şase ani, într-un dosar pentru corupţie, relatează presa croată, citată de agenţia Reuters.

Sanader a fost luat în custodie din propria sa locuinţă joi seara.

Acesta a deţinut funcţia de prim-ministru al Croaţiei între 2003 şi 2009, când şi-a anunţat demisia fără nicio explicaţie.

Fostul premier croat a fost condamnat pentru că a luat mită în 2008, în timp ce ajuta la vânzarea unei clădiri a unui coleg de partid la un preţ mult mai mare decât valoarea sa pe piaţă.

În octombrie 2018, autorităţile croate au redeschis ancheta, după ce Sanader a fost acuzat că a primit mită de la compania MOL din Ungaria, în 2008, pentru că le-a permis acestora să devină acţionarul principal al firmei croate pentru energie INA.

În aceeaşi lună, Sanader a mai primit o sentinţă de doi ani şi jumătate după ce a fost condamnat pentru luare de mită de la banca austriacă Hypo Alpe Adria în perioada în care se afla în funcţia de adjunct al ministrului de Externe.

Precizare: Într-o versiune anterioară a articolului, numele Sanader a fost scris greşit. Versiunea corectă este cea redată în acest moment pe site.