Nordicii îşi schimbă structura portofoliului de peste 1.000 miliarde dolari: Fondul Suveran al Norvegiei renunţă la obligaţiunile din pieţele emergente

Autor: Alex Ciutacu 05.04.2019

Fondul Suveran al Norvegiei care are un portofoliu de peste 1.000 miliarde dolari va merge înainte cu decizia de a renunţa la obligaţiunile din pieţele emergente, atât pe segmentul guvernamental cât şi pe cel corporate, ca parte a unui plan de a reorganiza deţinerile de 310 miliarde de dolari cu venituri fixe, potrivit Bloomberg.

Decizia a fost anunţată vineri de Ministrul de Finanţe al Norvegiei şi vine după mai mulţi ani de dezbateri. Astfel, obligaţiunile din Mexic, Coreea de Sud, Chile, Cehia, Ungaria, Israel, Malaezia, Polonia, Rusia şi Tailanda vor fi eliminate din portofoliu, însă fondul trebuie să gândească un plan încât structura sa îl obligă să investească 5% din deţinerile în obligaţiuni înspre pieţele emergente.

Cu toate acestea, măsura votată de guvernanţi este una mai blândă decât propunerea iniţială, încât norvegienii voiau să păstreze deţineri în obligaţiuni în doar trei monede: euro, dolar şi liră sterlină.

În varianta actuală, au fost „cruţate” şi alte monede, precum dolarii canadieni şi asutralieni şi coroanele suedeze.

Propunerea de a reorganiza portofoliul a fost făcută după ce fondul a primit aproabarea de a-şi majora deţinerile de acţiuni la 70%. Reprezentanţii fondului au susţinut că nu are sens să deţină obligaţiuni guvernamentale în toată lumea din moment ce acestea au început să fie din ce în ce mai corelate între ele – mai ales că ne aflăm într-un moment în care riscurile monetare ar putea afecta investiţiile.

„Înţeleg că este o decizie strategică. Ei schimbă paradigma. Nu este un semn că vor deveni mai reticenţi faţă de pieţele emergente în acest moment”, crede Ulrich Leuchtmann, şeful strategiei monetare al Commerzbank.