(P) Garanţia reducerii deficitului comercial stă şi în IMM-uri

Autor: Publicitate 08.04.2019

COMES, producător de echipamente pentru industria chimică şi petrochimică din Neamţ, şi-a propus să-şi majoreze exporturile cu o treime în 2019.

Mai mult de jumătate din vânzările COMES de anul trecut a mers la export. Obiectivul pentru 2019: 70% din vânzări să ia calea pieţelor externe.

COMES, lider la nivel naţional în producţia de echipamente sub presiune pentru industria chimică şi petrochimică, şi-a majorat cu 28% afacerile anul trecut, până la 10,5 milioane de euro, iar aproape 57% din vânzări a mers la export. Ambiţia COMES pentru 2019 este însă ca 70% din afaceri să ajungă pe pieţele externe din Europa, spaţiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În condiţiile în care deficitul comercial a crescut la începtul acestui an cu 62%, ajungând la 1,2 miliarde de euro în ianuarie, cel mai ridicat nivel din 2008, companii cu planuri de creştere pe zona de livrări externe precum COMES sunt esenţiale.

Exporturile COMES ar urma să crească cu o treime în 2019 faţă de 2018, în condiţiile în care producătorul vizează afaceri de 11,5 milioane de euro în acest an.

În ultimii cinci ani afacerile COMES s-au dublat, iar numărul de angajaţi a crescut de la 113 persoane în 2014 la 190 de persoane în 2018.

„În 2014 exporturile reprezentau 19% din vânzările totale. În 2018 au ajuns la 57% din vânzari, însă din 2019 pieţele externe vor deveni superior majoritare. Estimăm că vânzările către pieţele externe vor ajunge la 70% din totalul afacerilor în 2019. Pe piaţa externă, livrăm preponderent în ţările ex-sovietice aproximativ 63% din vânzări, în Europa - circa 35%, iar în Orientul Mijlociu & Africa - 2%. Relaţiile noastre comerciale sunt direct cu clienţii finali preponderent din industria de petrol şi gaze, dar şi din cea chimică, petrochimică, energetică sau cu contractori importanţi din aceste sectoare”, explică Anton Ioan Măzărianu, director general al COMES.

Compania ajunge la clienţii externi prin participarea la târguri şi expoziţii internaţionale de profil, prin intermediul delegaţiilor externe în pieţele şi la clienţii doriţi, dar şi prin organizarea de vizite pentru potenţiali clienţi la sediul COMES.

În România, unde este lider de piaţă, COMES lucrează cu toate cele 4 rafinării - Petromidia, OMV Petrobrazi, Petrotel Lukoil, Vega Ploieşti - , dar şi cu companii de gaz şi combinate chimice.

Investiţii de 5 milioane de euro într-o nouă hală de producţie în 2019

COMES va continua să investească în dezvoltarea afacerilor, iar în 2019 compania a bugetat investiţii de 5 milioane de euro într-o nouă hală industrială destinată producţiei de echipamente speciale de capacităţi mari, respectiv între 80-200 tone. Hala va avea o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi va avea ca efect creşterea capacităţii de fabricaţie şi implicit a cifrei de afaceri cu 30% începând din 2020. COMES estimează că noua hala va fi finalizată în decembrie 2019.

Decizia extinderii capacităţii de producţie a fost determinată de creşterea cererii de echipamente speciale, de capacităţi mari, atât în Europa, cât şi în ţările ex-sovietice, cereri apărute ca urmare a dezvoltării industriei chimice şi petrochimice la nivel global.

Pe lângă extinderea capacităţii proprii de producţie, COMES ia în calcul şi achiziţii de unităţi de producţie similare la nivel national.

Prin aceste noi investiţii şi achiziţii de unităţi de producţie similare, COMES îşi va consolida poziţia de lider pe piaţa internă de furnizori de echipamente sub presiune de capacităţi mari, devenind totodată furnizor agreat, renumit pe piaţa externă de echipamente de gabarit mare şi foarte mare”, afirmă Anton Ioan Măzărianu.

Începând cu anul 2015 COMES a derulat investiţii în valoare de peste 2,5 milioane de euro concretizate în construcţia unei noi hale de cazangerie.

Investiţiile în producţie au vizat îmbunătăţirea tehnologiei de fabricaţie a schimbătoare­lor de căldură şi modernizarea maşinilor - unelte pentru prelucrarea mecanică a sub-ansamblurilor sudate de di­mensiuni mari şi foarte mari (strunguri caru­sel, freze cu portal, echipamente cu control numeric).

Produsele COMES sunt fabricate în regim unicat sau în serie mică, în conformitate cu specificaţiile tehnice ale beneficiarilor sau conform proiectelor de execuţie elaborate de COMES. Compania pune la dispoziţia clienţilor activităţile de proiectare, aprovizionare, fabricaţie, teste şi controale ale calităţii, certificare a echipamentelor şi transpor­t al produselor către destinaţiile solicitate. COMES a acumulat mai mult de 40 de ani de experienţă în producerea de echipamente industriale sub presiune pentru indus­tria chimică, petrochimică, de la schimbătoare de căldură, la vase sub presiune, fascicule tubulare, secţii tubula­re, la coloane cu talere şi alte tipuri de construcţii metalice personalizate in funcţie de nevoile clienţilor. Compania funcţionează conform unui sistem de management integrat şi deţine autorizaţii pentru producţie de echipamen­te sub presiune specifice oricărui spaţiu comercial: ISCIR (pe piaţa românească), ASME U, U2 şi R (pe piaţa SUA/ Orientului Mijlociu), AD2000 Merkblatt HP0 (pe piaţa germană), PED 2014/68/EU (pe piaţa europeană) şi TR CU 010 &032 (pe piaţa ex-sovietică). COMES dispune, de asemenea, de laboratoare pentru examinări distructive (tracţiune, îndoire, duritate, rezilienţă), analize metalografice, încercări tehnologice, şi pentru examinări ne-distructive (radiaţii penetrante, lichide penetrante, pulberi magnetice).

Înfiinţată în anul 1977 sub denumirea de Uzina Mecanică a Combinatului de Fire şi Fibre Sintetice Săvineşti (UMCFFS), compania a fost creată iniţial ca furnizor de echipamente şi piese de schimb pentru Platforma Chimică Săvineşti.

În 1991 s-a înfiinţat ca societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în COMES Săvineşti (Compania Mecanică de Echipamente Speciale), după care a fost privatizată în anul 2003.