Cum vrea România să reia relaţiile comerciale cu Orentul Mijlociu: participă la FEM pentru regiune

Autor: Alina Botezatu 07.04.2019

Participarea are loc „în contextul strategiei României de a-şi diversifica pieţele de export şi de a dezvolta potenţialul de cooperare al companiilor înspre economiile emergente”, subliniază Ministerul pentru Mediul de Afaceri, într-un comunicat de presă.

Astfel, România îşi arată intenţiile de a reluat legăturile comerciale strânse pe care le avea cu partenerii comerciali din Orientul Mijlociu, înainte de 1990.

„În marja evenimentului, ministrul Oprea a avut sâmbătă o întâlnire bilaterală cu Amr Adel Nassar, ministrul comerţului şi industriei din Egipt, în care s-au stabilit managerii de proiect pentru a derula exporturi de produse agro-alimentare româneşti pe pieţe terţe din Africa. În întâlnirea cu Tarek El Molla, ministrul petrolului şi resurselor minerale din Egipt, s-a stabilit dezvoltarea cooperării în domeniul exploatării ţiţeiului greu şi în domeniul minier, prin implicarea companiilor româneşti şi a cercetării din România”, au mai precizat reprezentanţii MMACA.

Cele două întâlniri au reprezentat şi o evaluare de etapă a înţelegerilor încheiate în februarie 2019, cu ocazia Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, Ştiinţifică şi Tehnică, care a avut loc la Cairo.

De asemenea, Ştefan-Radu Oprea a mai avut întâlniri bilaterale cu Tariq Hammouri, ministrul Industriei, Comerţului şi Aprovizionării din Iordania, cu Muhannad Shehadeh, ministrul Investiţiilor din Iordania, şi cu Ali bin Masoud bin Ali Al Sunaidy, ministrul Comerţului şi Industriei din Oman, în care s-a abordat tema dezvoltării relaţiilor comerciale.

Pe parcursul primelor două zile ale Forumului, ministrul Oprea a mai avut o serie de întâlniri cu lideri politici şi oameni de afaceri şi a participat la o serie de conferinţe deschise, de tip panel, pe teme precum Industria 4.0, start-up-urile sau comerţul global.

Evenimentul, care are loc la Marea Moartă, în vestul Iordaniei, este organizat de World Economic Forum, organizaţie care are în portofoliu şi întâlnirile anuale de la Davos. La această ediţie participă peste 1.000 de lideri din domeniile guvernamental, business şi societate civilă din Orientul Mijlociu, Africa, Europa şi SUA.