Brexitul a costat până acum Marea Britanie 66 de miliarde de lire şi o posibilă recesiune. Şi nici măcar n-a început

Autor: Bogdan Cojocaru 08.04.2019

Brexitul a costat până acum economia Marii Britanii 66 de miliarde de lire sterline (76,5 miliarde euro), potrivit calculelor S&P Global Ratings.

De asemenea, perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE face ca lira sterlină să se deprecieze, ca puterea de cumpărare a gospodăriilor să scadă, ca exporturile să slăbească, scrie Business Insider.

Apoi, economia britanică a ajuns în pragul recesiunii: cele mai recente date arată că avansul PIB-ului s-ar putea să fi încetinit la 0%.

Analistul Boris Glass de la S&P a calculat că deprecierea lirei, accelerarea inflaţiei, erodarea puterii de cumpărare, declinul preţurilor locuinţelor (adică al avuţiei proprietarilor) şi exporturile mai slabe au dus la reducerea cu 3% a PIB-ului.

„Aceasta se traduce printr-o pierdere de activitate economică de 6,6 miliarde de lire (în preţurile din 2016) în fiecare din cele 10 trimestre de la referendum“, a spus Glass.

Guvernul Marii Britanii a obţinut de la UE amânarea Brexitului de pe 29 martie până pe 12 aprilie.

În condiţiile în care Marea Britanie este o piaţă importantă pentru exportatorii germani, cancelarul Angela Merkel se arată îngăduitoare cu eforturile premierului britanic Theresa May de a obţine o nouă amânare pentru creşterea şanselor realizării unui Brexit cu acord.