Surpriză neplăcută: Grecia, Austria şi Franţa şi-au redus investiţiile în România cu 500 mil. euro în ultimul an

Autor: Răzvan Botea 13.04.2019

Francezii fac afaceri anuale de peste 15 miliarde de euro în România, iar austriecii au venituri de 14 mld. euro, dar şi-au pierdut interesul şi nu mai aduc bani noi. Grecii au probleme acasă şi îşi retrag capitalurile din străinătate.



Companiile din Grecia, Austria şi Franţa, ţări aflate în top 10 cei mai mari investitori în România, şi-au redus în ultimul an capi­ta­lul social subscris în România cu mai mult de 500 mil. euro în total, arată da­tele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

„Din păcate aceste mişcări nu sunt favo­rabile şi nu pot fi interpretate într-un mod op­timist, pentru că ele reflectă o scădere a investiţiilor pentru operaţiunile din România şi pentru piaţa românească, cel puţin investiţiile din aceste zone. Uneori este doar o schimbare structurală, o ţară se retrage din motive interne şi locul este luat de altă ţară, însă acum singura ex­pli­caţie rămâne aceea că se pierde inte­resul“, a spus pentru ZF economistul Aurelian Dochia.

Companiile din Grecia şi-au redus cel mai pu­ternic capitalul social subscris în România, cu aproape 390 mil. euro. De asemenea, ca­pi­talul austriac din România a scăzut cu peste 100 mil. euro, iar cel francez cu 43 mil. euro între februarie 2018 şi februarie 2019.

Companiile austriece, cu un stoc al parti­ci­paţiilor la capital de 4,8 mld. euro, au venituri anua­le de circa 13,5 miliarde de euro din afa­cerile din România, în timp ce firmele franceze au stoc de 3,2 mld. euro şi fac afaceri de 14,8 mld. euro.