Adio, capitalism! Berlinul vrea să naţionalizeze mogulii din imobiliare: Cine are peste 3.000 de apartamente va fi obligat să vândă la stat

Autor: Alex Ciutacu 08.04.2019

Un consultant imobiliar din Germania a găsit soluţia pentru „nebuina chiriilor” din Germania, unde cea mai mare parte a populaţiei locuieşte în regim de chirie şi nu deţine proprietate, potrivit Wall Street Journal.

Astfel, Rouzbeh Taheri a început să strângă semnături pentru un proiect de lege fără precedent în acest secol, în urma căruia oficialii Berlinului ar trebui să forţeze mogulii din imobiliare să îşi vândă proprietăţile, în cazul în care deţin mai mult de 3.000 de apartamente.

Locuitorii Berlinului au venit chiar şi cu o propunere de referendum, potrivit The Guardian. Acesta ar urma să aibă loc în 2020 dacă activiştii germani reuşesc să strângă 20.000 de semnături în următoarele şase luni şi apoi încă 170.000 până în februarie.

În cazul în care ei reuşesc, vor stabili un precedent legal în piaţa imobiliară şi ar putea să afecteze toate companiile imobiliare, din Berlin până în Londra. Astfel, cine deţine peste 3.000 de apartamente ar trebui să vândă diferenţa, şi dacă nu găseşte cumpărător, statul trebuie să le cumpere. 

Potrivit The Guardian, dacă propunerea se va materializa într-un referendum, există mari şanse ca berlinezii să câştige.

Un sondaj al companiei Forsa din luna februarie arată că 44% dintre locuitorii Berlinului consideră că naţionalizarea mogulilor din imobiliare ar fi o măsură sensibil, în timp ce doar 39% resping ideea.

Zilele trecute zeci de mii de nemţi au protestat în ţară faţă de „nebunia chiriilor”. Problemele principale reclamate de ei ţin de creşterile de preţuri înregistrate la nivelul chiriilor.

Nemţii sunt nemulţumiţi şi acuză că aceste creşteri sunt infuenţate artificial de mogulii imobiliari care au o putere prea mare pentru a influenţa piaţa.

Principalele două companii faţă de care se revoltă nemţii sunt societăţile Deutsche Vohnen şi Vonovia, care deţin împreună aproape 10% din cele peste 2 milioane de apartamente date spre chirie din Berlin.