Croaţia îşi întăreşte legăturile economice cu China, sfidând teama UE de investiţiile chineze

Autor: Catalina Apostoiu 09.04.2019

Relaţiile dintre China şi Croaţia devin din ce în ce mai strânse în condiţiile în care chinezii îşi extind imperiul de business în Dalmaţia, neoprindu-se la podul Peljesac. Chinezii vor acum să construiască o fabrică de autovehicule în sudul Croaţiei, scrie Total Croatia News.

Chinezii vor relansa valea Neretva, readucând la viaţă o zonă din Dalmaţia. Pe lângă faptul că aceştia lucrează deja la construcţia mult-aşteptatului Pod Peljesac, chinezii se vor implica într-un alt proiect major în Croaţia, o fabrică pentru autovehicule şi scutere electrice în districtul de business Nova Sela. Green Tech Group, înregistrat drept companie în Zadar de către Karl Soong împreună cu antreprenorii croaţi Mladen şi Anthony Nincevic, va începe construcţia de autovehicule electrice destinate pieţelor din Europa Centrală şi de Est în Nova Sela.

În prima fază a construcţiei noii fabrici din Dalmaţia vor fi angajate 20 de persoane. Totuşi, pe măsură ce investiţia în producţia de scutere, autovehicule electrice şi baterii va progresa, numărul angajaţilor se va ridica la 500.

Ca semn al întăririi relaţiilor dintre cele două ţări, Zagrebul şi Beijingul sunt aşteptate să semneze nouă acorduri bilaterale în cadrul summitului 16Ă1 ce se va des­făşura în perioada 10-12 aprilie în Dubrovnik, potrivit Eu­rac­tiv. La summit va participa şi premierul chinez Li Keqiang.

Unele dintre acestea sunt de o importanţă crucială, cum ar fi memorandumul de înţelegere privind cooperarea dintre biroul central de stat pentru dezvoltarea societăţii digitale din Croaţia şi Huawei Technologies.

Un alt acord important va fi încheiat între Banca Croată pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Chineză de Dezvoltare.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat pentru Euractiv Croaţia că unele investiţii chineze implică „dezechilibre macroeconomice şi risc de dependenţă prin datorii“ în Balcanii de Vest şi afectează obiectivele UE din regiune.

„Fiecare ţară este liberă să-şi stabilească propriile obiective de investiţii. În acelaşi timp, însă, Uniunea Europeană este preocupată de efectele socio-economice şi financiare pe care unele investiţii chineze le pot aveaî, a declarat oficialul european.