Mediul rural nu se află pe radarul retailerilor farma: Doar 37 de cereri pentru deschiderea de farmacii la sate în T1/2019, de patru ori mai puţine decât acum cinci ani

Autor: Georgiana Mihalache 09.04.2019

Farmacist: „Văd o scădere a interesului pentru zona rurală, populaţia este în declin“.



Numărul de cereri pentru înfiinţarea de noi farmacii în mediul rural în primele trei luni din 2019 a stagnat la 37 de noi unităţi, în ju­de­ţul Ilfov fiind înregistrate cele mai multe pro­iec­te, potrivit datelor Ministerului Sănă­tăţii, instituţia care autorizează înfiinţările.

Dacă în Ilfov dezvoltarea proiectelor de locuinţe a atras jucătorii din retailul farma, care au găsit astfel alternativă la piaţa închisă din Bucureşti, în restul zonelor din ţară apetitul pentru mediul rural a scăzut. Astfel, în urmă cu cinci ani, în 2014, în perioada ianuarie-martie erau deja 139 de cereri pen­tru înfiinţarea de noi farmacii la sate.

„Costurile pentru o farmacie la sat sunt de circa 9.000 - 10.000 lei pe lună. Avem spaţiile noastre. Am desfiinţat vreo patru oficine (locaţii cu program scurt, în anumite zile ale săptămânii - n.red.) pentru că nu mai rentau. Devin din ce în ce mai nerentabile, trebuie să plăteşti asistentul, farmacistul, softul“, a spus pentru ZF Paul Negoiţă, ma­na­gerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău. El conduce 60 de farmacii sub bran­dul Iris Pharm, dintre care 40 sunt la sat.