Urmează Conferinţa ZF IMM 2019. În cine stă puterea businessului: mai mult de 70% din IMM-urile din producţie au sub nouă angajaţi

Autor: Mădălina Dediu Panaete 09.04.2019
Aproape şapte din zece întreprin­deri mici şi mijlocii (IMM) din sectorul local de producţie au mai puţin de nouă angajaţi. Afacerile româneşti mici nu reuşesc să echilibreze exporturile de bunuri ale României, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, lipsa forţei fabricilor locale a transformat România într-o piaţă de desfacere, astfel încât consumul a ajuns să fie acoperit majoritar din importuri în multe sectoare precum industria ali­men­tară. De exemplu, în industria ali­mentară sunt circa 100 de fabrici cu peste 250 de angajaţi, în cea textilă 26, în cea de îmbrăcăminte 116, iar în cea a mobilei 15, mai arată datele INS afe­rente anului 2017. Aceşti jucători locali nu au reuşit să producă astfel încât România să exporte mai mult decât importă. De exemplu, în 2018 exportu­rile de bunuri s-au situat la peste 67 mld. euro, în timp ce importurile au trecut de 82 mld. euro. Iar diferenţa mare dintre importuri şi exporturi se menţine la un nivel ridicat şi din cauza faptului că multe din fabricile locale îşi închid porţile şi din lipsă de finanţare, cât şi din lipsa de viziune a antreprenorilor.

Ziarul Financiar vă invită marţi 16 aprilie la cel mai relevant eveniment de­dicat IMM-urilor, conferinţa ZF IMM 2019, pentru a dezbate teme precum analiza stadiului IMM-urilor în Ro­mânia la 100 de ani de la Marea Unire, cum începe mediul antrepre­norial următorul capitol de 100 de ani de business în România, ce lecţii au învăţat antreprenorii în ultimele trei decenii.