Energia a încheiat în 2018 unul dintre cei mai slabi ani pe zona de fuziuni şi achiziţii. Ce ar putea face România interesantă din nou pentru investitori?

Autori: Roxana Petrescu , Cristina Roşca 09.04.2019

Anul 2018 a fost unul dintre cei mai slabi pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii în domeniul energiei după ce în 2017 sectorul a surprins cu tranzacţii de ordinul sutelor de milioane de euro. Avocaţii din domeniu cred totuşi într-o relansare a apetitului investitorilor pentru piaţa locală anul acesta, în ciuda multiplelor schimbări legislative, cu câteva condiţii, scrie cea de-a opta ediţie a anuarului ZF Energie.



„În ce priveşte sectorul de producţie a energiei electrice, un semnal pozitiv pentru piaţă ar putea veni în 2019 din partea statului român ca urmare a avansării în imple­mentarea unor meca­nisme de tip Contracte pentru Diferenţă (CfD), sau similare, pentru stimularea investiţiilor în capacităţi noi de producţie, având în vedere necesitatea pe termen mediu şi lung a României de a avea siguranţa în furnizarea de energie electrică. În acelaşi context, finalizarea negocierilor pentru investiţia în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă ar trebui să fie un obiectiv prioritar“, spune Bogdan Văduva, partener în cadrul KPMG, head of energy and natural resources.

Declaraţiile lui Văduva vin după ce anul trecut zona de energie a livrat puţine tran­zacţii, cele mai multe implicând preluarea unor companii de soluţii energetice de către firme mai mari din domeniul utilităţilor sau consolidări pe partea de furnizare a energiei.