Banii uită repede şi iartă uşor: Saudi Aramco strânge 85 de miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale în prima emisiune de obligaţiuni

Autor: Mircea Nica 09.04.2019

Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a generat interes de 85 miliarde de dolari pentru vânzarea obligaţiunilor, o ofertă în care randamentele ar putea să se încadreze sau nu în datoria suverană a Arabiei Saudite, conform Bloomberg.

Pentru Arabia Saudită şi Aramco, succesul timpuriu în vânzarea obligaţiunilor marchează o schimbare extraordinară după ce investitorii, bancherii de pe Wall Street şi titanii corporaţiei s-au abţinut anul trecut după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Statele Unite ale Americii au inclus pe lista neagră 16 cetăţeni saudiţi pentru rolul lor în crima Khashoggi. Criza, alături de preţurile de alunecare a ţiţeiului, a lovit regatul la sfârşitul anului trecut şi la începutul anului 2019, iar economia a incetinit, investitorii luând bani din piaţa locală de valori. În prezent, situaţia pare să fie inversă, ajutată de creşterea petrolului la peste 70 de dolari pe baril, în creştere cu 50 de dolari faţă de luna decembrie.

Aramco a oferit obligaţiuni în şase porţiuni, de la trei la 30 de ani, iar preţurile obligaţiunilor sunt aşteptate să crească între 10 şi 15 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Acordul Aramco este una dintre cele mai aşteptate oferte de datorie ale anului, marcând pentru prima dată exploatarea pieţei internaţionale a gigantul petrolier din Arabia Saudită. Când Qatar, o naţiune rivală din Orientul Mijlociu, a vândut obligaţiuni de 12 miliarde de dolari la începutul acestui an, a obţinut 50 miliarde de dolari în comenzi, aceasta fiind o dovadă a apetitului investitorilor pentru datoria ţărilor bogate, producătoare de petrol.

Afacerea este în mare parte văzută ca un plan de a strânge bani pentru agenda economică a ţării după ce oferta publică iniţială a lui Aramco, care a fost planificată pentru 2018, a fost amânată până cel puţin în anul 2021.