Unul dintre cele mai mari eşecuri din retailul britanic: Lanţul de magazine Debenhams se luptă să supravieţuiască şi să nu cadă în mâinile creditorilor

Autori: Raluca Nicolae , Mediafax 09.04.2019

Creditorii companiei britanice de retail Debenhams au preluat, marţi, controlul magazinului, eliminând acţionarii companiei, inclusiv pe miliardarul Mike Ashley, transmite Reuters.

Cândva cel mai mare lanţ de magazine din Marea Britanie, Debenhams se luptă cu o scădere accentuată a vânzărilor, cu chiriile ridicate şi cu datoriile mari. În plus, magazinul se luptă şi cu cel mai mare acţionar, compania de articole sportive Ashley's Sports Direct.

Deşi magazinele sale vor continua să funcţioneze, numirea unui nou administrator marchează cel mai recent eşec corporativ în sectorul de retail britanic, după ce House of Fraser, firma electronică Maplin şi magazinul de biciclete Evans au făcut eforturi pentru a rămână pe linia de plutire.

Administratorii de la FTI Consulting au vândut imediat magazinele companiei Debenhams unei noi entităţi deţinute de creditorii săi. Contractele cu magazinele, personalul şi furnizorii nu vor fi afectate, au spus administratorii.

Anunţul marchează înfrângerea companiei de retail a miliardarului american Ashley, care s-a luptat luni întregi pentru a elimina controlul asupra afacerii, oferind un plan de salvare, care a venit cu condiţia ca el să fie numit director executiv.

Debenhams se luptă pentru supravieţuire, după ce consumatorii s-au îndreptat spre cumpărăturile online şi spre magazinele cu un preţ mai scăzut, determinând scăderea cu 90% a valorii acţiunilor sale, în ultimul an.