Recesiunea este după uşă: FMI şi-a redus prognoza de creştere a economiei mondiale pentru a treia oară în ultimele şase luni. „Economia globală este într-o situaţie delicată.“

Autor: Bogdan Cojocaru 10.04.2019

Fondul Monetar Internaţional şi-a înrăutăţit pentru a treia oară în ultimele şase estimarea de creştere a economiei mondiale şi a avertizat că încetinirile mai brutale decât s-a anticipat din Germania şi Italia vor cântări greu asupra avansului zonei euro.

În ediţia din aprilie a prognozelor sale  economice, FMI vede creşterea globală de anul acesta la 3,3%, faţă de 3,5% cât estima în ianuarie că o să fie. De asemenea, instituţia finan­ciară internaţională şi-a redus de la 2,5% la 2,3% proiecţia de creştere pentru SUA, cea mai mare economie din lume, şi de la 1,6% la 1,3% pe cea privitoare la zona euro. Spre comparaţie, anul trecut economia zonei euro a avansat cu 1,8%.

Economistul-şef al FMI Gita Gopinath a descris situaţia în care este economia globală ca fiind „delicată“. Înrăutăţirea generală a prognozelor reflectă încetinirea activităţii economice în a doua jumătate a anului trecut, despre care FMI crede că va continua în primul semestru al acestui an. Gopinath nu prezice o nouă recesiune mondială, dar a avertizat că există „multe riscuri“ şi că revenirea este „precară“.

Însă ea este încrezătoare că avansul îşi va accelera ritmul, iar economia va avea mai multă energie anul viitor. Economista a atenţionat că revenirea va depinde de îmbunătăţirea situaţiei în mai multe economii emergente care acum au probleme, printre care Turcia şi Argentina.

Gopinath se aşteaptă, de asemenea, la o recuperare parţială în zona euro. Însă SUA s-ar putea să încetinească şi mai mult, pe măsură ce efectul stimulator al reducerilor de taxe implementate de preşedintele Donald Trump se disipează.

Riscurile menţionate de Gopinath includ unele familiare: posibilitatea ca tensiunile comerciale globale să reizbucnească şi să afecteze şi alte zone, Brexitul - o ieşire a Marii Britanii din UE fără acord ar fi costisitoare pentru ambele părţi ñ şi deteriorarea pieţelor financiare, ceea ce ar duce la creşterea costurilor de finanţare inclusiv pentru guverne.

În ceea ce priveşte Germania, cea mai mare economie europeană, FMI vede creşterea din 2019 la 0,8%, în timp ce în prognoza din ianuarie prevedea un avans de 1,3%. Aceasta ar însemna că ritmul de creştere al Germaniei se înjumătăţeşte faţă de cel din 2018. Italia ar urma să încetinească de la 0,9% anul trecut la 0,1% anul acesta. Economia italiană este deja în recesiune. Prognoza înseamnă că Italia va reuşi să se redreseze.

FMI şi-a înrăutăţit prognozele pentru toate economiile dezvoltate ale lumii, dar şi-a îmbunătăţit-o marginal pe cea pentru China, la 6,3%. Pentru Turcia, FMI prevede o recesiune de -2,5%. Polonia, cea mai mare economie est-europeană, ar urma să avanseze anul acesta cu 3,8%, unul dintre cele mai rapide ritmuri din UE şi cel mai accelerat din regiune. Slovacia va creşte cu 3,7%, Ungaria cu 3,6% şi România cu 3,1%.