Agenţia Moody’s a acordat ratingul Baa2 pentru prima tranşă, de 200 milioane euro, din programul de obligaţiuni ipotecare anunţat de Alpha Bank România

Autor: Roxana Rosu 10.04.2019

Agenţia Moody’s a acordat ratingul Baa2, categoria “investment grade” (recomandat pentru investiţii), pentru prima tranşă, de 200 milioane euro, din programul de obligaţiuni ipotecare anunţat de Alpha Bank România, în valoare totală de un miliard de euro.

Obligatiunile emise sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Alpha Bank România intenţionează să listeze obligaţiunile ipotecare emise în cadrul programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti.

Banca românească cu capital grecesc, plasată în top 10 al celor mai mari bănci după active, avea la sfârşitul anului 2018 un portofoliu de credite ipotecare de circa 1,1 mld. euro. 

Iniţiativa vine după ce în 2001 Alpha lansa pe piaţa locală creditele ipotecare.

Bancherii de pe piaţa românească au strâns un portofoliu important de credite ipotecare în ultimii ani. La nivelul sectorului bancar local, creditarea pentru locuinţe a în­registrat un avânt semnificativ, soldul total al creditului ipotecar dublându-se în ultimul deceniu, până la echivalentul a 13-15 mld. euro, ascensiune influenţată în principal de programul Prima casă. În perioada 2015-2017, soldul creditelor acordate prin programul Prima casă depăşea nivelul creditelor ipotecare standard, dar în prima parte a anului 2018 situaţia s-a inversat.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, precum şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activită