Mugur Isărescu despre rezerva de aur a României: Când am devenit guvernator al BNR, în 1990, am coborât în seiful băncii ca să simt cu mâinile mele lingourile de aur

Autor: Roxana Rosu 10.04.2019
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu povesteşte într-un discurs ţinut recent că la scurt timp după numirea sa la conducerea Băncii Centrale, în 1990, a simţit nevoia să coboare în seif şi să atingă cu mâinile sale lingourile de aur, ultima rezervă tangibilă a României în acele momente dificile.
 

”Din păcate, dificultăţile primului an post-comunist goliseră practic rezervele internaţionale ale României în doar nouă luni. Recunosc că am simţit nevoia în acel moment să mă duc în seiful băncii şi să simt cu mâinile mele lingourile de aur, ultima rezervă tangibilă a României în acel moment (...), pentru a-mi creşte încrederea că situaţia economică mai degrabă complicată va putea fi rezolvată cu succes”, a declarat Mugur Isărescu la  conferinţa  "15th Anniversary of the 2004 Enlargement: Looking back, lookind forward”.

El aminteşte că în decembrie 1990 rezerva de aur se ridica la 68,7 tone, respectiv circa 850 milioane dolari. 

În prezent, rezerva de aur este de 103,7 tone, evaluată la 3,83 miliarde euro.

”E greu de crezut că aşa ceva chiar s-a întâmplat, mai ales acum, când rezervele internaţionale ale României se ridică la aproximativ 38 miliarde euro”.

În acelaşi discurs, Mugur Isărescu povesteşte că în primele zile la conducerea BNR a fost ”încurajat” de cineva cu urarea: ”Bine aţi venit şi succes să conduceţi o bancă goală!”