Se scrie istorie: Telescopul Event Horizon a reuşit să surprindă prima imagine a unei găuri negre

Autor: Iulian Tenchiu 10.04.2019

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit miercuri pentru prima dată în istorie imagini ale unei găuri negre. Acest fapt a fost posibil cu ajutorul telescopului Event Horizon, iar conferinţe pe această temă se ţin la momentul actual în toate colţurile lumii, potrivit Bloomberg. 

„Suntem pe punctul de a anunţa o descoperire epocală pentru omenire. Suntem la un pas distanţă să fotografiem ceva la care Albert Einstein putea doar visa în urmă cu o sută de ani”, a declarat liderul cercetării şi ştiinţei al UE, Carlos Moedas, în cadrul conferinţei desfăşurate acum la Bruxelles.

Gaura neagră are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - şi este situată la o distanţă de 500 de milioane de trilioane de kilometri.

Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru Solar", a explicat acesta. "Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers", a spus profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda.