​Raliul de 26% înregistrat de Apple pe bursă în 2019 a adus companiei 200 de miliarde de dolari în valoare de piaţă, aproape cât produce economia românească într-un an

Autor: Tibi Oprea 10.04.2019

De la începutul anului, acţiunile Apple (AAPL) înregistrează un raliu de 26% pe bursa din New York, creştere care a adus companiei din Cupertino 200 de miliarde de dolari în valoare de piaţă, ajungând astfel la o capitalizare de 940 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Această revenire după un an 2018 marcat de numeroase încercări va fi supusă testului când Apple va publica pe 30 aprilie rezultatele fiscale ale celui de-al doilea trimestru. Analiştii se aşteaptă ca veniturile totale să se diminueze cu 6%, cel mai mare declin de la an la an din 2016 încoace, în timp ce profitul pe acţiune se aşteaptă să se diminueze cu 13%.

La finalul lunii martie, Apple a anunţat patru noi servicii digitale în cadrul unui eveniment din Silicon Valley, printre care şi un serviciu de video-streaming şi un abonament de jocuri pe telefonul mobil.

“Serviciile sunt generatorul de valoare pe termen lung a businessului”, a declarat Kevin Walkush, manager de portofoliu la Jensen Investment Management, fond care a achiziţionat acţiuni Apple în trimestrul al patrulea. “În cele din urmă Apple va deveni mai întâi de toate un business de servicii, iar dispozitivele vor reprezenta o cale de a ajuta la consumarea şi susţinerea acelor servicii.”

Evoluţia acţiunilor Apple din acest an a fost încurajaţă şi de factori mai mari, cum are fi faptul că Rezerva Federală a Statelor Unite a oprit creşterea ratelor dobânzilor la finalul lunii ianuarie, fapt ce a crescut apetitul investitorilor pentru acţiunile din tehnologie.

Chiar şi cu raliul din 2019, Apple se tranzacţionează la un multiplu forward (calculat pe baza rezultatelor financiare anticipate) de 17 ori câştigurile estimate, comparativ cu o medie de circa 20 de ori pentru companiile din indicele S&P 500 Information Technology.

Compania îşi va răsplăti de asemenea investitorii sub formă de dividende şi răscumpărări de acţiuni care depăşesc 12 miliarde de dolari în ultimul trimestru fiscal.

Miercuri, acţiunile AAPL înregistrau pe Nasdaq, la ora redactării acestei ştiri, plus 0,01%, la o valoare maximă de 199,96 dolari pe acţiune.