Draghi nu vede riscuri mari de recesiune în zona euro, dar este neliniştit de mersul economiei şi de „incertitudinile persistente“

Autor: Bogdan Cojocaru 11.04.2019

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a adoptat un ton pesimist în ceea ce priveşte perspectivele economiei zonei euro la conferinţa de presă de după şedinţa de politică monetară de ieri, în care instituţia sa a menţinut dobânzile la cele mai scăzute niveluri din istorie, abordând astfel o poziţie de aşteptare în faţa incertitudinilor globale.



Draghi a avertizat că „incertitudini persistente“ continuă să apese pe economia zonei euro, scrie Financial Times. „Se menţin riscurile care înconjoară perspectiva de creştere pentru zona euro în contextul persistenţei incertitudinilor le­gate de factori geopolitici, de ameninţarea protecţio­nis­mului şi de vulnerabilităţile pieţelor emergente“, a spus Draghi. Şe­ful băncilor centrale din UE a explicat că o serie de date eco­no­mice slabe „durează cumva mai mult decât s-a anti­cipat“, mai ales în ceea ce priveşte sectorul manufacturier. Principala cauză este o încetinire a cererii externe.

„Scăderea im­pulsului de creştere este aşteptată să se ex­tindă în anul curent“, a spus Draghi, adăugând că „un grad ri­dicat de acomodare monetară“ rămâne necesar pentru spri­ji­ni­rea creşterii economice în zona euro.

Unul din pericolele cele mai îngrijorătoare pentru Draghi este pe cale să se materializeze. Este vorba de intensificarea răz­boiului comercial mondial. Preşedintele SUA Donald Trump a ameninţat marţi că va impune tarife de import asupra unor produse europene de 11 miliarde de dolari.

Deocamdată, riscurile de recesiune în zona euro sunt reduse, a dat asigurări Draghi. BCE şi-a întărit anterior angajamentul de a menţine stimulul monetar până când creşterea economică începe să accelereze.

BCE a lăsat principala dobândă de refinanţare la zero şi dobânda pentru depozite la -0,4%. Membrii consiliului monetar au spus că se aşteaptă să menţină costurile oficiale de împrumut la actualul nivel „cel puţin până la sfârşitul acestui an“.

De asemenea, consiliul a precizat că intenţionează să reinvestească obligaţiunile achiziţionate prin programul de quantitative easing de 2.600 de miliarde de euro al BCE o perioadă prelungită de timp după data la care instituţia va începe să majoreze dobânzile, sau cel puţin atât timp cât este necesar pentru menţinerea unor condiţii favorabile de lichiditate şi a unui grad ridicat de acomodare cantitativă. Anunţurile de ieri au venit în contextul în care zona euro se confruntă cu o încetinire a economiei care durează din a doua jumătate a anului trecut.