Motoarele importului de forţă de muncă sunt turate la maximum: În T1 2019 au venit 5.000 de lucrători din afara UE, o creştere de 150%. Cei mai mulţi muncitori provin din Vietnam, India, Sri Lanka şi Republica Moldova

Autor: Răzvan Botea 11.04.2019

Criza forţei de muncă, în special în construcţii şi HoReCa, a condus la mărirea contingentului de lucrători migranţi din afara spaţiului european pe teritoriul României la 20.000 în 2019, faţă de 7.000 anul trecut, cifră care a fost suplimentată ulterior cu încă 8.000.

Până la acest mo­ment, au fost acor­date peste 5.000 de avize de an­gajare, a spus co­mi­sa­rul-şef Iulian Cârdei, şe­ful Direcţiei pentru Imigrări a muni­ci­piului Bucureşti.

„Contingentul pentru acest an este la o cifră de 20.000 de lucrători noi admişi pe piaţa forţei de muncă din spa­ţiul extra european şi până în momentul de faţa am depăşit cifra de 5.000“, a spus Iulian Cîrdei în cadrul unui eveniment or­­ganizat ieri de HORA, organizaţia pa­tro­nală a com­paniilor din industria ospitalităţii.

Creşterea numărului avizelor de an­gajare pen­tru lucră­to­rii mi­granţi din afara spa­ţiului euro­pean în pri­mul trimestru al acestui an a fost de 150% faţă de aceeaşi perioadă a anului tre­cut, iar cei mai mulţi munci­tori pro­vin din Viet­nam, India, Sri Lanka şi Re­publica Moldova.

Costurile unei companii pentru a adu­ce un lucrător migrant din afara spaţiului european se situează între 1.000 şi 10.000 de euro.

Angajatorul îşi asumă riscul ca, după ce a investit în aducerea şi pregătirea angajatului, acesta să plece către alt angajator.