Record la producţia de vin în 2018: Cei mai mari trei producători globali de vin au înregistrat o producţie de 13% peste media ultimilor cinci ani

Autori: Izabela Cutieru , Mediafax 11.04.2019

Producţia globală de vin a crescut până la niveluri record în anul 2018, o revenire bruscă după recolata slabă a anului precedent. Cu toate acestea, consumul a încetat să crească, potrivit declaraţiilor oficialilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), citate de Reuters.

După ce, în 2017, a fost înregistrată cea mai scăzută valoare din ultimii 60 de ani, când producţia a fost afectată de condiţiile meteorologice extreme din Europa, inclusiv seceta şi furtunile, producţia mondială a crescut anul trecut cu 17%, ajungând la 292,3 milioane de hectolitri. Creşterea s-a datorat, în principal, Italiei, Franţei şi Spaniei - trei dintre cei mai mari producători mondiali - care au înregistrat o producţie de cel puţin 13% peste media ultimilor cinci ani.

OIV a estimat consumul mondial la 246 mhl în 2018, comparativ cu 246,7 mhl, în 2017. Uşoara reducere poate fi cauzată de scăderea producţiei în anul precedent, a afirmat organizaţia.

Comerţul cu vin, la nivel mondial, a crescut spectaculos în volum, la 108 mhl, în urma unei sporiri a volumului exportat din emisfera sudică, care a contribuit la compensarea transporturilor mai mici din partea liderilor istorici europeni, a declarat OIV. Pe de altă parte, aproape toţi exportatorii europeni au înregistrat o valoare mai mare a exporturilor în 2018 faţă de omologii lor din emisfera sudică şi Statele Unite.

Per total, exporturile globale au crescut anul trecut cu 1,2%, ajungând la 31,3 miliarde de euro.

Franţa rămâne, în continuare, principalul exportator de vin, din punct de vedere al valorilor înregistrate, acestea ajungând la 9,3 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 2,8% faţă de anul precedent, potrivit OIV.