Trei companii controlează piaţa asigurărilor CASCO: Omniasig (austrieci), Allianz Ţiriac (nemţi) şi Groupama (francezi)

Autor: Anelis Baciu 12.04.2019

Aproximativ 75% din vânzările de asigurări Casco din piaţa locală sunt concentrate în portofoliile a patru companii - Omniasig, Allianz-Ţiriac, Groupama şi Generali, aces­tea cumulând prime brute subscrise în va­loa­re de peste 1,5 miliarde de lei în 2018, potrivit calcu­lelor ZF.

Omniasig conduce cla­samentul asigură­to­ri­lor Casco, în condiţiile în care anul trecut a vândut po­liţe în valoare de 499 de mi­lioane de lei, adică aproa­pe un sfert din sub­scrierile totale pe acest seg­ment.

Compania deţi­nu­tă de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) şi-a majorat cu 11% afacerile Casco în 2018.

Pe locul secund se situează Allianz-Ţiriac cu vânzări în valoare de circa 433 mil. lei în 2018, adică 20% din piaţă.

Un jucător care în ultimii ani a câştigat tot mai mult teren în piaţa Casco este Groupama, sucursala locală a gru­pului francez cu acelaşi nume. Groupa­ma a sub­scris anul trecut prime brute în valoare de 425 mil. lei pe linia Casco, în creştere cu aproape 8% faţă de 2017.

O prezenţă impor­tantă în piaţa asigură­rilor Casco are şi Gene­rali, divizia locală a grupului italian cu acelaşi nume.

Potrivit estimărilor ZF, Generali are circa 10% din vânzările de poliţe Casco, echivalentul unor subscrieri de 200-215 mil. lei.