Un nou trend. Lipsa infrastructurii şi creşterea salariilor împing piaţa rezidenţială din Capitală peste cea din Ilfov

Autor: Bogdan Alecu 12.04.2019

Pentru prima dată în ultimii 18 ani Bucureştiul a depăşit în 2018 Ilfovul în materie de locuinţe construite şi recep­ţio­nate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Ulti­ma oară când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2000.

Anul trecut în Captială s-a înregistrat o creştere de 54% a numărului de locuinţe construite şi recepţionate comparativ cu 2017, când s-au livrat doar 2.685 unităţi. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă în Ilfov s-a înre­gistrat o scădere de 5% în numărul locuinţelor livrate.

„Este un fenomen normal ca în perioade de crize economice consumatorii să se orienteze către locuinţe cu preţuri mai mici, amplasate la marginea oraşului sau în localităţile limitrofe. Iar în perioada în care economia merge bine, veniturile cresc, condiţiile de creditare sunt avantajoase, aceştia se reorientează către zone mai bune, fie că vorbim de cei aflaţi la prima achiziţie, fie că vorbim de cei care vor să facă un upgrade“, a spus Georgian Marcu, consultant imobiliar, acţionar al firmei de consultanţă Green Angels.

Mai mult, în Bucureşti, chiar în ciuda traficului, acce­sul este mai facil datorită metroului, iar şcolile, spitalele sau alte zone de interes sunt mai aproape.

„Lipsa investiţiilor în infrastructură - fie că vorbim de grădiniţe, şcoli, spitale sau străzi, parcuri şi mijloace de transport în comun - afectează în mod fundamental cererea pe zonele de periferie sau din localităţile limitrofe Bucureştiului“, a subliniat Georgian Marcu.