Oficial britanic: Cel mai probabil Parlamentul va lua în considerare organizarea unui nou referendum

Autor: Andrei Vacaru 12.04.2019

Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, a declarat vineri că este foarte probabil ca ideea organizării unui al doilea referendum cu privire la Brexit să ajungă pe masa Parlamentului la un moment dat, cu toate că Guvernul se opune unei noi consultări populare, potrivit Reuters.

„Este o propunere care ar putea să ajungă în Parlament la un moment dat”, le-a declarat Hammond reporterilor la Washington, unde se află la o întâlnire a Fondului Monetar Internaţional.

Ideea organizării unui nou referendum a fost una dintre alternativele pe care premierul Theresa May le-a oferit parlamentarilor în ultima lună, însă toate propunerile acesteia au fost respinse de Parlament.

Cu toate acestea, Hammond a declarat că guvernul din care face parte continuă să se opună unui nou referendum. „Poziţia Guvernului nu s-a schimbat. Guvernul se opune organizării unui nou referendum”, a declarat acesta. El a mai adăugat că organizarea unui nou referendum ar dura aproximativ şase luni, o perioadă similară cu cea rămasă până pe 31 octombrie, noul termen pentru Brexit agreat de liderii UE cu Londra săptănâna aceasta.

Pe lângă amânarea Brexit până pe 31 octombrie, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May, informează surse diplomatice, citate de cotidianul The Guardian.