Un punct de inflexiune, după creşterea dobânzilor? Creditul în lei continuă să fie majoritar, însă începutul anului 2019 a venit cu o scădere

Autor: Claudia Medrega 15.04.2019

♦ Împrumuturile în lei au dominat creditarea în ultimii ani în contextul scăderii dobânzilor la minime istorice, însă ascensiunea ROBOR nu rămâne fără efecte ♦ Luna februarie 2019 a venit cu o temperare a creditării în lei, ponderea acestor împrumuturi în total reducându-se uşor ♦ Iar declinul creditării în valută s-a atenuat considerabil.



Ponderea creditelor în lei în to­talul împrumuturilor acordate de bănci sectorului privat ră­mâne majoritară, însă s-a di­minuat uşor în luna februarie, la 65,7%, după mai mulţi ani de creşteri neîntrerupte, în condiţiile în care dobânzile sunt pe o pantă ascendentă. Rămâne de văzut dacă este o situaţie conjuncturală sau dacă ma­jorarea dobânzilor îi va stimula pe români să se reorienteze spre creditele în valută.

În urmă cu circa un deceniu, situaţia era inversată, ponderea creditelor în valută depăşind 60%.

Boardul BNR a discutat la şedinţa de politică monetară din luna aprilie despre evoluţia creditării în funcţie de monedă, respectiv despre „creşterea uşor mai temperată a componentei în lei“, în paralel cu „atenuarea considerabilă a declinului componentei în valută“, amplificată ca efect statistic de mărirea cursului de schimb leu/euro. Pe acest fond, BNR susţine că ponderea creditului în lei în totalul creditului s-a redus marginal, la 65,7%.