Chinezii vin cu 50 milioane euro să dezvolte silozuri cu Brise în România

Autor: Florentina Niţu 15.04.2019

Brise Group Constanţa, un mare jucător din comerţul cu cereale şi inputuri agricole, a încheiat un parteneriat de 50 mil. euro pentru dezvoltarea silozurilor cu fondul de investiţii CEE Equity Partners, finanţat de guvernul Chinei.



Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agrobusiness din România, controlat de antre­prenorul Marius Bucur, a încheiat un parteneriat strategic de peste 50 de milioane de euro cu fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners, pentru a moderniza şi dezvolta cele 15 silozuri de cereale ale grupului românesc.

Pentru a se finaliza tranzacţia este ne­vo­ie de avizul Consiliului Concurenţei. Teoretic, pro­iectul va fi operaţional la începutul cam­paniei agricole din 2019, adică după 1 iunie.

Potrivit surselor din piaţă, fondul chinez va investi cele peste 50 de milioane de euro în modernizarea, integrarea, dezvoltarea şi construcţia unor hub-uri logistice şi silozuri de cereale uşor accesibile pe întreg teritoriul României. Conform datelor Brise, compania dispune de silozuri şi baze de recepţie cu o capacitate de 350.000 de tone.

CEE Equity Partners este un fond de in­ves­tiţii cu capital privat şi a fost înfiinţat ca ur­mare a unei iniţiative a guvernului chinez de a sprijini dezvoltarea Europei Centrale şi de Est.

Brise este unul dintre cei mai importanţi tra­deri de cereale independenţi din România. Brise Group SRL, cea mai mare companie din grup, a avut în 2017 o cifră de afaceri de 640 mi­lioane de lei (aproximativ 130 mil. euro), conform Ministerului Finanţelor Publice.

BT Capital Partners a fost consultantul fi­nan­ciar exclusiv al Brise Group în această tran­zacţie. Dentons şi Kinstellar, cele două com­panii de avocatură, au oferit asistenţă juri­dică celor două părţi, iar PWC a fost con­sul­tantul financiar şi fiscal al fondului de investiţii.