Este oficial: Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost aprobat de Senat

Autori: Diana Grigore , Mediafax 15.04.2019

Senatul a adoptat, luni, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Iniţiativa prevede posibilitatra achiziţionării unor autovehicule electrice hibrid sau complet electrice.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

Comisia de buget-finananţe a întocmit un raport de admitere a proiectului legislativ privind aprobarea ordonanţei.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic care fac obiectul Programului Rabla Plus, astfel încât beneficiarii acestuia să fie eligibili în cadrul Programului, alături de beneficiarii Programului Tabla Clasic. Bugetul alocat Progranelor Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru anul 2018, derulate de cptre Agenşia Fondului de Mediu, este de 253 milioane lei, buget suplimentat cu suma de 198 milioane lei atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice”, potrivir raportului comisiei.

Iniţiatorul este Guvernul României.

„Demersul legislativ prevede posibilitatea achiziţionării de către beneficiarul Programului a unui autovehicul nou, pe lângă cel clasic cu sistem de propulsie termic şi a următoarelor tipuri de autovehicule:

- autovehicul hibrid, având un preţ de achiziţie maxim 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 25% din preţul de achiziţie al autoturismului.

- autovehicul electric hibrid, având un preţ de achiziţie de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul trebuie să asigure un avans de minim 30% din preţul de achiziţie al autoturismului.

-autovehicul pur electric, având un preţ de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarii trebuie să asigure un avans de minim 30% din preţul de achiziţie al autoturismului”, potrivit expunerii de motive a ordonanţei.

Pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu prevăzut în Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, sunt acceptate ecobonusurile şi ecotichetele acordate în cadrul Programelor Rabla Plus şi Rabla Clasic.

Senatul a adoptat iniţiativa în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.