De ce se grăbeşte statul să se împrumute de pe pieţele externe: Sfârşitul lunii aprilie vine cu un vârf de plată de peste 10 mld. lei în contul împrumuturilor de pe piaţa internă. Ministerul Finanţelor trebuie să ramburseze şi 1,2 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 16.04.2019

Ministerul Finanţelor va avea un vârf de plată de peste 10 mld. lei în luna aprilie, în condiţiile în care în 29 aprilie urmează să ajungă la scadenţă titluri de stat de 8,8 mld. lei, iar la principal se adaugă şi dobânzile aferente. Tot în luna aprilie Mi­nisterul Finanţelor trebuie să ram­burseze şi 1,2 mld. euro.

Nevoia de lei a Trezoreriei Statului este mare atunci când ajung la scadenţă titluri pe termen scurt sau mediu prin care statul s-a împrumutat până acum.

Anul 2019 este volatil din punctul de ve­dere al nevoilor de finanţare ale statu­lui, ca şi anii trecuţi, distribuţia nevoilor de finanţare fiind neuniformă, cu o con­cen­trare a vârfurilor de plată în prima ju­mă­tate a anului şi luni în care sumele ajun­se la scadenţă sunt mai mici de 1 mld. lei.

În luna februarie a fost un vârf de plată de peste 6 mld. lei.