Statistică dezarmantă. Într-o ţară care consideră că are cel mai mare potenţial de agribusiness, doar 10 fabrici de alimente şi băuturi sunt în top 500 exportatori

Autor: Mădălina Dediu Panaete 16.04.2019

Doar zece companii din domeniul producţiei de alimente şi băuturi s-au aflat în 2018 în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori din economie, într-un top condus de companii din domenii precum producţia auto şi de companii din energie şi de traderi de cereale, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mare exportator de alimente a fost anul trecut Fabrica de Lapte Braşov, producătorul iaurturilor Olympus şi Oly. Compania s-a aflat anul trecut pe poziţia 192 în clasamentul celor mai mari exportatori din economie. Grupul grec Olympus deţine o unitate de producţie în judeţul Braşov deschisă în 2011. Un an mai târziu, în 2012, fabrica exporta 80% din producţie, iar anul trecut nivelul exporturilor a ajuns la 45% din vânzări. Industria alimentară este unul dintre cele mai frag­mentate sectoare ale economiei, pe piaţă activând mulţi jucători mici.

O analiză recentă a ZF arată că mai puţin de 2% din numărul de fabrici de alimente sunt mari, adică au peste 250 de angajaţi. Prin acest procent redus se poate explica şi lipsa forţei producătorilor locali la export.