Studii alarmante pentru educaţia românească: Doar 10 elevi dintr-o clasă de 24 de elevi promovează bacalaureatul. Se pierd prea mulţi copii pe drum

Autor: Adelina Mihai 17.04.2019

Măriuca Talpeş: Profesorii şi părinţii au nevoie de o schimbare de mentalitate pentru ca preşcolarii şi elevii din clasele primare „să înflorească“ la şcoală.



Dintr-o clasă de 24 de elevi în clasa I în anul 2005-2006, doar 10 au pro­movat examenul de bacalaureat peste 12 ani, iar doi elevi din 24 s-au înscris la şcoala profesională (care nu se finalizează cu examen de bacalaureat), arată rezultatele unei analize realizate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României pe baza datelor Ministerului Educaţiei, ale Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi ale organizaţiei UNICEF.

„Schimbarea mentalităţii profesorilor şi a părinţilor, dar şi a modului de lucru în clase sunt de bază pentru ca România să scape de analfabetismul funcţional. Dacă oferim încredere copiilor, ei or să înflorească, iar dacă le schimbăm şi mediul în care învaţă, îşi vor dori să petreacă timpul la şcoală să înveţe. Trebuie să umblăm la mentalitatea profesorilor de a da încredere copiilor, ei nu trebuie să îi aplaude doar pe cei care au nota 10“, a explicat Măriuca Talpeş, liderul grupului de lucru Educaţie al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, o organizaţie care deserveşte interesele investitorilor români şi străini în România.