Conducerea Electrolux trage semnalul de alarmă: Sindicaliştii refuză din nou propunerea salarială. Refuzul aruncă în incertitudine viitorul fabricii de la Satu Mare

Autori: Vasile Magradean , Mediafax 17.04.2019

Conducerea Electrolux Satu Mare a transmis, miercuri, că refuzul liderilor de sindicat de a se angaja într-un dialog şi de a găsi o soluţie, de la debutul grevei până în prezent, afectează bunăstarea angajaţilor şi pune în pericol viitorul fabricii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Electrolux Satu Mare transmis, miercuri, pachetul salarial oferit de conducerea fabricii este „unul atractiv”, având în vedere şi nivelul salarial de pe piaţa locală.

„Miercuri liderii de sindicat ne-au informat că refuză noua noastră propunere salarială. Dorim să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la acest răspuns, fiind cel de-al doilea refuz pe care îl primim din partea lor la adresa propunerilor noastre salariale. Considerăm că pachetul salarial oferit este unul atractiv, având în vedere şi nivelul salarial de pe piaţa locală. (…) Refuzul liderilor de sindicat de a se angaja într-un dialog constructiv şi de a găsi o soluţie împreună cu noi, de la debutul grevei şi până acum, afectează bunăstarea angajaţilor din fabrică şi a celor care se află în grevă, punând în pericol viitorul fabricii Electrolux”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii Electrolux considerăm că oferta avansată este în interesul tuturor angajaţilor din fabrică, „deoarece include beneficii substanţiale, facilitând, în acelaşi timp, buna desfăşurare a operaţiunilor fabricii”.

„În aceste momente, este esenţial să ne concentrăm eforturile pentru a ajunge la un acord comun care să pună capăt acestei perioade de disconfort emoţional, în care se află toţi angajaţii Electrolux. Orice acţiune intimidantă sau agresivă ne îndepărtează de responsanbilitatea noastră comună, aceea de a asigura un mediu de lucru sigur şi productiv pentru angajaţii Electrolux şi de a dezvolta o afacere sustenabilă pe piaţa locală. Astfel, considerăm că instigarea la boicotarea companiei Electrolux trebuie înlocuită cu un dialog constructiv şi negocieri paşnice, în beneficiul tuturor celor implicaţi. La o astfel de atitudine constructivă şi pozitivă ne aşteptăm de la întâlnirea cu liderii de sindicat, ce va avea loc joi la solicitarea acestora”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Electrolux a precizat că oferta financiară înaintată sindicatului prevede un contract încheiat pe o perioadă de doi ani de zile cu o creştere totală de 25% raportată la salariul de bază brut al angajaţilor din producţie, o creştere treptată a salariului de bază brut şi un bonus de prezenţă, reprezentând o creştere procentuală de aproximativ 12,7% aplicată la fiecare an contractual, raportat la salariul de bază brut al angajaţilor din producţie.

Greviştii de la Electrolux Satu Mare au respins, miercuri, noua ofertă financiară avansată de companie, astfel că protestul, care se află în cea de-a şaptea săptămână, continuă. Angajaţii solicită o sumă fixă ca majorare salarială.

O nouă rundă de negocieri între sindicat şi conducere ar putea avea loc joi.